politileder etter London-terror:

– Bevæpnet politi kunne ha reddet flere liv

Politiets Fellesforbunds leder, Sigve Bolstad, mener at terrorangrepet i London er et argument for å innføre generell bevæpning av norsk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets Fellesforbunds leder, Sigve Bolstad, har i flere år ivret for å innføre permanent bevæpnet politi i Norge. Bolstad mener nå at terroren i London er nok et argument for å innføre generelt væpnet politi i Norge.

– Sekunder kan utgjøre forskjellen på liv og død, sier han.

Bolstad mener at at terrorangrepet i London, der en ubevæpnet politimann er blant de som ble drept, er et eksempel på nettopp det.

– Vi kan ikke utelukke at bevæpning av politiet kunne ha berget liv, sier han.

Bolstad går dermed langt i å antyde at drapet på den ubevæpnede politimannen Keith Palmer kunne ha hatt et annet utfall, og får støtte for det i denne ukens debatt i Underhuset.

– Det vi har sett i London er at en politimann uten våpen ble drept, og at gjerningsmannen ble uskadeliggjort av en politimann med våpen, slår kommentator Jon Hustad i Dag og tid fast.

– Væpnet gatepoliti aldri stoppet terror

Bakgrunnen for debatten er at mange byer i Europa de siste årene har blitt rammet av såkalte soloterrorister, der en person står bak terroren.

Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) avviser at væpnet politi i gatene hindrer terror.

– De femten siste årene har ikke væpnet gatepoliti én eneste gang stoppet terror i Europa, sier han.

Thomas Hegghammer, FFI
Thomas Hegghammer, FFI Foto: TV 2

Hegghammer mener at væpnet gatepoliti gir lite effekt når det gjelder å beskytte seg mot terror og peker istedet på såkalt punktsikring, som et bedre alternativ.

– Det er mer effektivt med væpnet objektsikring av særlig utsatte mål, som flyplasser, jernbanestasjoner, stortinget og regjeringskvartal.

Hegghammer påpeker at væpnet gatepoliti som kom til under terrorangrepet i Paris hadde lite å stille opp med mot tungt væpnede terrorister.

Under terrorangrepet mot ytringsfrihetsseminaret i København var politiet væpnet på grunn av truslene mot karikaturtegner Lars Vilks. Politiet besvarte ilden.

– Slik væpning er lov i Norge med dagens lovverk, understreker Hegghammer.

Derfor vil generell bevæpning av politiet med pistol på hofta ha liten effekt, mener Hegghammer, og legger til at generell bevæpning av politiet med pistol på hofta også har flere baksider.

Blant annet vådeskudd, og det at en terrorist kan frata våpenet fra en politibetjent, som er drept.

Bolstad svarer med at denne debatten ikke handler om å innføre våpen i politiet.

– Politiet er jo bevæpnet i dag, og de aller fleste mener at politiet må ha våpen. Spørsmålet er bare i hvilket omfang. Og da mener vi at det du trener på blir du god på, og det du har på deg blir du konform med. Da er man også bedre forberedt, når man først må ty til våpen, sier Bolstad.

Se Underhuset på TV 2 Nyhetskanalen fredag klokken 18.00.

Debatt, Underhuset: Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Thomas Hegghammer (FFI), Sigve Bolstad (PF) og Jon Hustad debatterer om vi bør ha generell bevæpning i norsk politi.
Debatt, Underhuset: Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Thomas Hegghammer (FFI), Sigve Bolstad (PF) og Jon Hustad debatterer om vi bør ha generell bevæpning i norsk politi. Foto: TV 2