REAGERER: Passasjeren forteller at bussjåføren pratet i vei i en videosamtale under bussturen fra Sandnes til Stavanger. Foto: Privat
REAGERER: Passasjeren forteller at bussjåføren pratet i vei i en videosamtale under bussturen fra Sandnes til Stavanger. Foto: Privat

– Bussjåfør var på Facetime en halvtime

– Bruk av Facetime, chat-funksjoner og andre tilleggstjenester mener jeg er idioti og galskap, sier Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er jo livsfarlig at han ikke fokuserer på veien når han har ansvaret for bussen og alle som er om bord, sier busspassasjer Ingvald Halgunset til TV 2.

Hendelsen skjedde på Kolumbus' rute 06 mellom Sandnes og Stavanger torsdag kveld.

Halgunset la merke til at sjåføren drev med noe på venstre side av rattet og oppdaget at sjåføren hadde montert mobiltelefonen til venstre for bussens frontrute.

På skjermen var det bilde av en dame, som sjåføren etter alt å dømme hadde en videosamtale med mens han kjørte bussen.

Halv times samtale

– Han hadde headset på seg og hadde fokuset på skjermen når han snakket med henne. Han lo og koste seg hele tiden mens jeg var med, som var en halv times tid, sier Halgunset.

Passasjeren tok opp telefonen og filmet det som skjedde. TV 2 har sett den drøyt to minutter lange filmen. Det er tydelig at sjåføren snakker og det ser ut til at han vier mye oppmerksomhet til den lysende telefonen mens han kjører gjennom bygater hvor det ferdes syklister og andre trafikanter.

– Idioti og galskap

Det er tillatt å føre telefonsamtaler mens man kjører bil så lenge telefonen er fastmontert og føreren bruker handsfree.

Det er noe uklart om videosamtaler også er tillatt, men dette rammes trolig av aktsomhetskravet for sjåfører, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen.

– Som fører av kjøretøy skal man utøve aktsomhet. Om man er mer opptatt av å stirre på telefonen, lese avis eller sminke seg, bryter det mot aktsomhetskravet. Man kan få bot uansett om utstyret er montert riktig eller ei, sier Vinje til TV 2.

Han understreker at han ikke kjenner til denne saken og uttaler seg på generelt grunnlag.

– Vegvesenet anbefaler at føreren gjør minst mulig som kan distrahere bak rattet. Det å være sjåfør er et stort ansvar og en vanskelig oppgave som krever 100 prosents oppmerksomhet. Bruk av Facetime, chat-funksjoner og andre tilleggstjenester mener jeg er idioti og galskap, sier Vinje.

Tillater ikke samtaler

Busspassasjer Halgunset sendte også en henvendelse til kollektivselskapet Kolumbus om saken.

Kommunikasjonssjef Elisabeth Tostensen i Kolumbus sier til TV 2 at de har snakket med operatøren av den aktuelle ruten og at det behandles som en personalsak.

– Vi ser veldig alvorlig på dette og tar sterk avstand fra en slik oppførsel, sier Tostensen.

Ifølge retningslinjene for sjåførene skal de kun ta korte, nødvendige samtaler med trafikkleder eller lignende mens de står på holdeplassen.

– Sjåførene skal ikke snakke i telefonen mens de kjører, sier Tostensen.