Rolf (54) ber om hjelp til å finne sin ukjente søster

– Jeg ønsker at hun skal vite hvorfor hun ble adoptert bort. Og om hun vil, er hun hjertelig velkommen til å ta del i vår kompliserte, men flotte familie, sier Rolf M. Landaas til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommeren for snart to år siden fikk Rolf M. Landaas en overraskende beskjed.

– Mens moren min lå alvorlig syk, tok tanten min grep og fortalte meg om noe som hadde blitt holdt hemmelig i mange år. Jeg hadde en søster, født 23. mars 1965. Hun ble adoptert bort rett etter fødselen, forteller Rolf til TV 2.

Faren døde, mor gravid

Han har en mer komplisert familiebakgrunn enn de fleste.

– Faren min hadde fem barn da han møtte moren min. De bodde i sammen i Bergen, men ble aldri gift.

I 1962 fikk de sønnen Rolf, og to år senere ble moren gravid igjen. Men tragisk nok skulle ikke faren rekke å oppleve fødselen.

– Da mamma var gravid i 7. måned, døde faren min av hjertesvikt.

Rett etter begravelsen tok moren med seg Rolf og dro til et kloster utenfor Tønsberg i Vestfold. Her bodde de flere uker før fødselen. Da jenta hadde kommet til verden, dro de tilbake til Vestlandet. Moren fikk jobb på Karmøy, og etterhvert en ny mann – som resulterte i fem søsken til.

Kjente seg igjen

Selv husker ikke Rolf at moren var gravid, og fikk aldri med seg hvorfor de var flere måneder i Tønsberg.

– Men jeg hadde en merkelig opplevelse da jeg for noen år siden flyttet til Østlandet i forbindelse med jobb. Vi kjørte forbi klosteret, og jeg kjente meg igjen og visste at jeg hadde vært der som liten. Jeg har vage minner om strenge nonner og at jeg lekte i snøen. Det var stort for en vestlending!

Men da Rolf spurte moren sin om hvorfor de hadde vært på klosteret, nektet hun for at de noen gang hadde vært der. Skammen var for stor. Det var først på dødsleiet at hun kunne snakke om det.

– Etter at tanten min først hadde fortalt om søsteren min, åpnet moren min seg om det. Jeg ble forbauset da jeg skjønte hvordan hun hadde levd med skam og dårlig samvittighet. Hun ønsket at jeg skulle finne datteren hennes, mens hun fortsatt var i live.

Rolf tok straks kontakt med nonneorden, men fikk ikke svar.

Torsdag denne uken fylte Rolfs ukjente søster 52 år. Da bestemte han seg spontant for å skrive et innlegg på Facebook hvor han ber om hjelp til å finne frem til kvinnen.

– Det var egentlig en emosjonell kommentar, men ble en bønn om hjelp til å finne frem til henne.

Innlegget er allerede delt nær 400 ganger, og det setter Rolf stor pris på.

– Det er helt fantastisk. For et engasjement. I tillegg kommer mange private meldinger om familier som har opplevd det samme og funnet hverandre. Det er overraskende hvor mange som har liknende historier.

Rolf understreker at det viktigste kanskje er få fortalt søsteren hvorfor hun ble adoptert bort, og at moren følte at hun ikke hadde noe valg.

Rolf som liten gutt. Ikke før i 2015 fikk han vite at han hadde en søster. Foto: Privat. 
Rolf som liten gutt. Ikke før i 2015 fikk han vite at han hadde en søster. Foto: Privat. 

– Hun fikk aldri se sin datter. På den tiden var ikke uvanlig at fødselen foregikk med et putevar over ansiktet. Det var på ingen måte noen lett avgjørelse for henne, og hun følte seg tvunget til det av omgivelsene. Det ville blitt for tøft som alenemor til to, på den tiden var det ikke akseptert å få barn utenfor ekteskapet. Hun fryktet at det ville bli vanskelig både å få jobb og å etablere seg på nytt.

Vil gjerne ha kontakt

Og dersom søsteren ønsker mer kontakt, er det en hel familie som står klar for å ta henne imot.

– Vi har en stor og komplisert familie, men det er et stort ønske fra mange om at søsteren vår skal bli inkludert. Kanskje hun har vokst opp som enebarn og har lyst på mer familie, sier Rolf.

Selv bor han for tiden i Drøbak i Akershus med samboer og ett hjemmeboende barn.

Han har foretatt noen private undersøkelser for å spore henne opp, men det er ikke lett i Norge. Det kan også være at hun er adoptert til et par i USA, noe som ikke var uvanlig på 1960-tallet.

– Jeg håper at så mange som mulig deler etterlysningen, for Facebook er fantastisk for denne type ting. Men jeg er forberedt på at det kan ta litt tid å finne frem til henne. Og kanskje hun ikke heller ønsker kontakt.

Flere har tipset Rolf om å kontakte Frelesarmeen, og han vurderer det, hvis ikke han kommer i mål ved bruk av Facebook.