En gutt sykler forbi ødelagte bygninger og biler i en nabolag som nylig ble satt fri av irakiske styrke i Vest-Mosul.
En gutt sykler forbi ødelagte bygninger og biler i en nabolag som nylig ble satt fri av irakiske styrke i Vest-Mosul. Foto: Felipe Dana / AP

Plutselig kommer en ung gutt syklende gjennom de ufattelige ruinene

Fotografen trodde ikke sine enge øyne da gutten kom syklende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Han er ikke på flukt, det er her han bor.»

Det sier fotograf Felipe Dana til Time.

Hun snakker om gutten som plutselig dukket opp på en sykkel blant de ufattelige ruinene på det sterke bildet hun tok i Vest-Mosul forrige søndag.

Som et spøkelse

Omgivelsene i seg selv er utrolig med bilvrak som er slengt veggimellom, men fotografen forteller at sjokket over å se en person i alt kaoset var enda større.

«Dana forteller historien på en sånn måte at man skulle tro han hadde sett et spøkelse. Om man skal dømme ut fra hvordan gutten skuler bort på mannen bak kamera, så skulle man tro at han gjorde det samme», skriver Times.

Dana forteller at han automatisk ble dradd mot den surrealistiske scenen med bilvraket som på en eller annen måte hadde havnet på toppen av ruinene av et utbombet hus. Han sjekket så at det var trygt, før han stilte seg opp i et hus på den andre siden av veien og stilte seg opp for å ta bilder, da gutten på sykkelen plutselig dukket opp.

– Vi hadde ikke forventet å se noen, og særlig ikke en ung gutt, komme kjørende fredfullt gjennom dette. Før krigen ville det vært helt vanlig, da ville gatene vært fulle av folk over alt. Når du går gjennom byen nå, så fremstår den som en ren spøkelsesby, sier han til Time.

Store sivile tap

Det har foregått harde kamper i Vest-Mosul etter at den irakiske regjeringshæren og deres allierte innledet en større offensiv mot IS den 19. februar i år.

Siden da har de irakiske regjeringsstyrkene tatt kontroll over flere distrikter, blant annet deler av den tett befolkede gamlebyen. Over 180.000 mennesker er blitt drevet på flukt siden februar, melder NTB.

Les også: – IS fullstendig omringet i Mosul

Torsdag kom nyheten om at over 100 sivile er funnet drept i flere bygninger i Vest-Mosul, angivelig etter at flyangrep utløste sprengladninger plassert av IS.

I alt har mer enn 750 sivile har blitt drept den siste måneden i forbindelse med kampene i Vest-Mosul, mens rundt 1600 divile er frept i løpet av den hundre dager lange offensiven i Øst-Mosul, ifølge nyhetsbyrået AP.