Dette kan hjelpe titusenvis av syke nordmenn, men sykehusene får ikke lov til å kjøpe dem

Ny teknologi kan gi mange diabetikere en enklere hverdag, men mange av hjelpemidlene som finnes blir ikke godkjent fordi regelverket ikke tillater det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere var hverdagen vanskelig for diabetes-syke Anne Mette Bjørkavåg, men en mobil-app har endret livet hennes.

Hun er en av tre i Norge som er en del av et prøveprosjekt. Legene har operert en sonde inn i armen hennes. Den registrerer blodsukker-nivået og informasjonen blir sendt videre til en app på telefonen.

– Nå kan jeg behandle diabetes på en helt annen måte fordi jeg kan se historikk, og jeg kan se hvordan blodsukkeret utvikler seg, forteller hun til TV 2.

Kjøpes ikke inn

Men produktene blir ikke godkjent for innkjøp på norske sykehus.

Hjelpemiddelet kommer nemlig i strid med personopplysningslovens paragraf 15: Det er for stor fare for at andre kan få tilgang til informasjonen som sendes til telefonen.

– Vi er nødt til å følge det eksisterende regelverk i våre anskaffelser. Det er ganske tungt, og vi opplever det som strengt, sier Kjetil Istad, direktør for Sykehusinnkjøp HF.

Forstår ikke hvorfor

Anne Mette Bjørkavåg opplever at regelverket står i veien for fornuften.

– Det finnes mange teknologiske hjelpemidler på markedet, men man tar de ikke i bruk. For tenk hvis noen fremmede leser av blodsukkeret mitt, sier hun ironisk og fortsetter:

– For meg er det en trygghet hvis menneskene rundt meg kan følge med på blodsukkeret mitt.

Ikke alle har mobil

En annen ting som står i veien for teknologiske nyvinninger i helsevesenet er likhetsprinsippet. Løsningen til Anne Mette forutsetter at den syke har en smarttelefonen.

– Det er spesielt mange eldre som ikke har mobiltelefon eller som ikke er vant til å bruke smarttelefon, sier Kjetil Istad.

Anne Mette forstår ikke argumentasjonen.

– Man bør finne andre måter å hjelpe de som ikke har mobiltelefonen. Man slutter ikke å måke veien selv om ikke alle kan kjøpe bil, sier hun.