OMKOM: Mannen som sto bak terrorangrepet, Khalid Masood, døde selv i angrepet, da han ble skutt av politi på stedet.
OMKOM: Mannen som sto bak terrorangrepet, Khalid Masood, døde selv i angrepet, da han ble skutt av politi på stedet. Foto: Stefan Rousseau/AP

Dette vet vi om London-terroristen

Politiet tror den engelskfødte 52-åringen ble inspirert av islamske ekstremister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

52 år gamle Khalid Masood er identifisert som mannen bak terrorangrepet i London onsdag. Masood døde selv i angrepet, da han ble skutt av politi utenfor parlamentsbygningen.

Ifølge BBC ble Masood født i byen Kent i sørøst-England, men bodde trolig i West Midlands, hvor byen Birmingham ligger.

Få det siste om London-terroren i vårt livesenter!

52-åringen var ikke under politietterforskning for øyeblikket, men er tidligere straffedømt en rekke ganger. Ingen av disse var imidlertid terrorrelaterte forbrytelser.

Masood er blant annet dømt for grov vold og våpenbesittelse. Hans første domfellelse var i 1983 og den siste i 2003, for besittelse av kniv. Masood var ifølge politiet kjent under en rekke alias.

Etterforsket av MI5

Myndighetene mener Masood ble inspirert av islamske ekstremister, ifølge Reuters. IS har tatt på seg skylden for angrepet, hvor fire personer mistet livet, i tillegg til terroristen. Åtte personer er pågrepet etter angrepet.

Politiet mener imidlertid at Masood opererte alene, etter å ha blitt inspirert av internasjonal terror.

Dagen etter angrepet ved Parlamentet og på Westminster Bridge, talte statsminister Theresa May torsdag til Underhuset.

– Mannen var født i Storbritannia. For noen år siden ble han etterforsket av MI5 etter at det hadde oppstått bekymring knyttet til voldelig ekstremisme, sa hun.

Mannen hadde en perifer rolle da han ble etterforsket av MI5, som er Storbritannias sikkerhetstjeneste, ifølge statsministeren. Hun understreket at det ikke fantes etterretning som tydet på at han planla noe angrep.

Nabo: – Han var en rolig mann

En nabo av mannen, som bor i Quayside i West Midlands, forteller at hun fikk sjokk da hun så bildet av den da mistenkte terroristen. Hun forteller at Masood bodde i en leilighet med sin kone og et lite barn.

– Jeg er i sjokk. De var en snill familie, veldig reserverte. Han var veldig rolig. Jeg så bildet av ham på TV og visste at det var mannen som bodde her, sier Iwona Romek (45) til The Guardian.

NABO: Iwona Romek sier hun var nabo med Khalid Masood i rundt fem måneder, før han og familien plutselig flyttet. Romek har identifisert Masood utifra bilder fra angrepet. 
NABO: Iwona Romek sier hun var nabo med Khalid Masood i rundt fem måneder, før han og familien plutselig flyttet. Romek har identifisert Masood utifra bilder fra angrepet.  Foto: Paisley Dodd/AP

Ifølge naboen flyttet familien ut for noen få måneder siden. Torsdag ettermiddag sto en politibil utenfor inngangsdøra, skriver avisen.

– Han var en snill fyr. Jeg pleide å se ham utenfor når han jobbet i hagen. Det var aldri noe trøbbel, sier Romek.

Leide bil i Birmingham

Ifølge The Guardian leide gjerningsmannen en bil i Birmingham-området i forkant av angrepet. En ansatt i utleiefirmaet identifiserte kjøretøyet etter å ha sett et bilde av det på nettet.

– Vi kan bekrefte at bilen som ble brukt i det tragiske angrepet i London var en av våre biler, sier en talsperson for selskapet i en uttalelse.

Firmaet opplyser at de umiddelbart etter gjenkjennelsen kontaktet politiet, og at de samarbeider videre med myndighetene.