NY PLAN: Trump forkastet Obamas helseforsikringsplan tidlig i presidentperioden. Nå må han overbevise egne partifeller om å vedta den.
NY PLAN: Trump forkastet Obamas helseforsikringsplan tidlig i presidentperioden. Nå må han overbevise egne partifeller om å vedta den. Foto: Kevin Lamarque/REUTERS

Avstemning om Trumps «nye» Obamacare utsatt

Trumps erstatning for Obamacare skulle egentlig til avstemning i Representantenes hus torsdag, men ble utsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Donald Trump og republikanere i Kongressen har denne uken jobbet for å overtale konservative og moderate republikanere som har stilt seg kritiske til planene om å endre Obamacare.

Å forkaste tidligere president Barack Obamas «Obamacare» var en av de første ordrene Trump signerte etter presidentinnsettelsen.

Forslaget til Trumps alternativ skulle stemmes over torsdag, men torsdag kveld norsk tid melder AP at avstemningen er utsatt.

Mange er uenige i planene til Trump – også hans egne partifeller.

Flere konservative har bedt om en mer direkte opphevelse av loven rundt helsereformen, fordi de mener flere av fordelene i reformen er noe staten ikke har råd til å dekke. Moderate republikanere mener imidlertid det motsatte, at skattegodtgjørelsene er for begrenset. Demokratene er for det meste imot.

Nekter støtte

Republikaneren Charlie Dent sa onsdag at han nekter å stemme for forslaget.

– Forslaget vil føre til tap av dekning og fjerne forsikring for mange amerikanere som ikke har råd, spesielt de med lav inntekt og eldre, sier Dent og kaller det «en despotisk tidsfrist» og mener de må prøve å komme fram til et bedre forslag.

Ifølge nyhetsbyrået AP er 25 republikanere imot forslaget, og det er flere andre som også lener i den retningen. Hvis 23 republikanere sier nei, inkludert samtlige demokrater, blir forslaget stoppet.

Risikerer jobben

Onsdag varslet Trump at republikanere som stemmer nei kan risikere jobben.

– Trumps melding er: «Hvis du ikke støtter forslaget, vil det bli politiske kostnader», sa republikaneren Walter Jones.

– Hvis vi ikke får dette gjort, hvis vi ikke innfrir løftene vi alle har kommet med, inkludert presidenten, kan det bli veldig skadelig for republikanere som stiller til gjenvalg i 2018, sa republikaner Mike Conaway.

– Hvis dette feiler, kommer til det å være veldig mange som ser etter jobb i 2018.

(TV 2/NTB)