Benjamin (22) og Elisabeth (28) døde etter sykehustabber:

Mødrene har kjempet:  Nå skal ny kommisjon granske unaturlige dødsfall

Regjeringen vil nå etablere en undersøkelseskommisjon som skal granske alvorlige hendelser i helsevesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Solveig Eek Bistrup og Unni Tobiassen Lie opplevde marerittet. Barna deres døde på norske sykehus.

Benjamin (22) etter en kneoperasjon i 2009 og Elisabeth (28) døde etter å ha født en frisk gutt i 2007.

Helt siden dødsfallene har mødrene prøvd å få svar på hva som gikk galt.

– Jeg har alltid trodd at det var systemer som ivaretok, som prøvde å finne årsaken og gransket hendelsene. Så oppdaget vi at sånn var det slettes ikke, og vi oppdaget også at man forsøkte å dekke til, sier Unni Tobiassen Lie, mor til avdøde Benjamin, til TV 2.

Deres opplevelser bidro til et engasjement for å forbedre pårørendes rettigheter ved alvorlige hendelser i helsevesenet. De foreslo en kommisjon etter modell av havarikommisjonen i transportsektoren for å granske unaturlige dødsfall.

– Vi må finne ut hvorfor det er så mange alvorlige feil og hvordan vi kan lære av det, sier Solveig Eek Bistrup, som mistet datteren i 2007.

Foreslår undersøkelseskommisjon

Og etter mange års kamp kommer det nå en endring.

I statsråd fredag ble det klart at regjeringen foreslår en undersøkelseskommisjon som skal granske alvorlige hendelser i helsevesenet, fritt og uavhengig.

– Disse fagfolkene skal jobbe mer med å finne ut hva er årsaken til at feil skjer. Det betyr at helsepersonell og pårørende skal kunne snakke fritt til denne kommisjonen uten at det fører til sanksjoner, sier helseminister Bent Høie (H).

Kommisjonen skal finansieres av staten, med rundt 40 millioner kroner årlig. Det skal være en helt uavhengig organisasjon som selv velger hvilke saker de vil gå inn i. De skal motta de samme meldingene om alvorlige hendelser som Statens helsetilsyn mottar fra helsevesenet.

– Nødvendig

Selv om det finnes Helsetilsyn og fylkesmenn mener Høie det er nødvendig med en kommisjon.

– Dette er ikke dobbeltarbeid, dette er å jobbe på en annen mer direkte måte for å komme til andre typer svar som vi kan lære av, sier Høie.

Men det har vært stor motstand i helsemiljøer og blant politikerne mot kommisjonen. Nå skal saken over til Stortinget.

– Jeg er veldig optimistisk til at vi skal kunne få dette igjennom. Systemet har vært imot det, men brukere og pårørende har vært for det. Jeg tror denne saken har nådd inn i hjertet til flere partier og dermed at vi kan få flertall for det, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder av helsekomiteen på Stortinget.

Sterkt og rørende

Familiene Lie og Bistrup håper kommisjonen kan utgjøre en forskjell for pårørende og i helsevesenet.

– Jeg er veldig rørt og glad for at dette blir en realitet, det viser jo at kampen vår ikke har vært forgjeves, sier Eek Bistrup, som håper andre pårørende ikke må jobbe for å få svar slik de måtte.

– Det å få gjøre noe meningsfyllt oppi noe som er så meningsløst har vært viktig for oss. Så jeg tror Benjamin hadde vært stolt av oss i dag, sier Tobiassen Lie til TV 2.