Skreien, havets gull

Hvert år i månedsskiftet januar / februar kommer skreien inn mot norskekysten for å gyte. 40 prosent tar peiling mot Lofoten og der blir den denne helgen møtt av fiskere. De drømmer om å ta den største skreien. På lørdag er det VM  i skreifiske og derfor er Wenche med direkte fra Svolvær.

Stekt skrei servert med potetmos, sjysaus og grønnkålchips

Dette trenger du:

  • Ca. 800 g skreifilet uten ben og skinn benfri
  • Salt

Potetmos

  • 8-10 mandelpoteter (ca. 800 g)
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 75 -100 g smør
  • ca. 1 dl varm melk
  • salt, pepper ev finrevet muskatnøtt

Sjysaus

  • 1 stor sjalottløk
  • 1 ss smør
  • 1 dl rødvin
  • 2 dl kalvekraft (redusert/ innkokt)
  • salt, pepper

Slik gjør du

VM i skreifiske i Svolvær. FOTO TV 2
VM i skreifiske i Svolvær. FOTO TV 2

Dryss skreifileten med salt og la den ligge med saltet i 8-10 min. Skyll av saltet og tørk fileten med litt kjøkkenpapir.

Mens skreien saltes fortsett med sjysaus. Finhakk sjalottløk surr blank i smør, uten at løken blir brun. Tilsett rødvin og la koke i 3-4 min. Tilsett kalvekraft og kok opp og la trekke 3-4 min. Smak til med salt og pepper.

Fortsett med potetpure. Skrell og del poteter i biter og kok sammen med hvitløk i usaltet vann. Hell av kokevannet og damp potetene, tilsett smør og varm melk og mos potetene og rør om til en luftig pure.

Del skreien i porsjonsstykker (1 sort stykke pr person). Kok opp vann tilsatt 2 ss smør og 2 ts salt legg i skreistykkene og la trekke i 5-7 min avhengig av tykkelse.

Eller smelt smør i en panne og stek skreien 2-3 min på hver

Skyll og rens grønnkålen. Riv bladene i grove biter. Gni inn grønnkålen med litt olivenolje og fordel grønnkålen utover et stekebrett med bakepapir, dryss over en klype salt. Stek grønnkålen ved 175 ˚C (bruk varmluft) til grønnkålen blir sprø. Det tar ikke så lang tid, ca. 15 minutter. Hvis bladene virker litt tykke, kan du snu dem en gang underveis i stekingen og eventuelt legge til 5 minutter på steketiden,

Tips: Grønnkål kan erstattes med dampede brokkolibuketter.

Vel bekomme, håper det smaker. FOTO: TV 2
Vel bekomme, håper det smaker. FOTO: TV 2