Skreien, havets gull
Hvert år i månedsskiftet januar / februar kommer skreien inn mot norskekysten for å gyte. 40 prosent tar peiling mot Lofoten og der blir den denne helgen møtt av fiskere. De drømmer om å ta den største skreien. På lørdag er det VM i skreifiske og derfor er Wenche med direkte fra Svolvær.
Stekt skrei servert med potetmos, sjysaus og grønnkålchips
Dette trenger du:
- Ca. 800 g skreifilet uten ben og skinn benfri
- Salt
Potetmos
- 8-10 mandelpoteter (ca. 800 g)
- 2-3 fedd hvitløk
- 75 -100 g smør
- ca. 1 dl varm melk
- salt, pepper ev finrevet muskatnøtt
Sjysaus
- 1 stor sjalottløk
- 1 ss smør
- 1 dl rødvin
- 2 dl kalvekraft (redusert/ innkokt)
- salt, pepper
Slik gjør du
Dryss skreifileten med salt og la den ligge med saltet i 8-10 min. Skyll av saltet og tørk fileten med litt kjøkkenpapir.
Mens skreien saltes fortsett med sjysaus. Finhakk sjalottløk surr blank i smør, uten at løken blir brun. Tilsett rødvin og la koke i 3-4 min. Tilsett kalvekraft og kok opp og la trekke 3-4 min. Smak til med salt og pepper.
Fortsett med potetpure. Skrell og del poteter i biter og kok sammen med hvitløk i usaltet vann. Hell av kokevannet og damp potetene, tilsett smør og varm melk og mos potetene og rør om til en luftig pure.
Del skreien i porsjonsstykker (1 sort stykke pr person). Kok opp vann tilsatt 2 ss smør og 2 ts salt legg i skreistykkene og la trekke i 5-7 min avhengig av tykkelse.
Eller smelt smør i en panne og stek skreien 2-3 min på hver
Skyll og rens grønnkålen. Riv bladene i grove biter. Gni inn grønnkålen med litt olivenolje og fordel grønnkålen utover et stekebrett med bakepapir, dryss over en klype salt. Stek grønnkålen ved 175 ˚C (bruk varmluft) til grønnkålen blir sprø. Det tar ikke så lang tid, ca. 15 minutter. Hvis bladene virker litt tykke, kan du snu dem en gang underveis i stekingen og eventuelt legge til 5 minutter på steketiden,
Tips: Grønnkål kan erstattes med dampede brokkolibuketter.