STENGT AV: Sent onsdag kveld holdt politiet vakt ved Parliament Square i London. Minst fire persone er døde etter terrorangrepet
STENGT AV: Sent onsdag kveld holdt politiet vakt ved Parliament Square i London. Minst fire persone er døde etter terrorangrepet Foto: AFP.

Dette vet vi om terroren i London

Mannen som meide ned fotgjengere i London drepte tre personer. Gjerningspersonen, som selv ble skutt og drept av politiet, er ikke identifisert.

Natt til torsdag ble det kjent at en av de drepte i terroren midt i London var familiefaren og politimannen Keith Palmer (48).

De to andre drepte er en kvinne i midten av førtiårene og en mann i femtiårene, skriver politiet i sin siste pressemelding.

Direkte: Få siste nytt om terroren her

Palmer, som var ubevæpnet, ble knivstukket og drept da han forsøkte å stoppe gjerningsmannen fra å ta seg inn i parlamentet i Westminster.

Siste: Åtte personer er pågrepet i Birmingham, London og andre steder i forbindelse med terrorangrepet. Politiet har ransaket minst seks ulike steder.

Dette vet vi så langt om hva som skjedde da London på nytt ble rammet av terror:

  • Klokken 14.40 britisk tid onsdag kjører angriperen over Westminster Bridge, der han meier ned og dreper minst to fotgjengere. Mange blir skadet.
  • Bilen krasjer så i gjerdet utenfor Houses of Parliament.
  • Angriperen, væpnet med en kniv, løp inn på parlamentsområdet der han blir konfrontert av den ubevæpnede politimannen Keith Palmer. Palmer blir knivstukket og drept.
  • Angriperen blir så skutt og drept av bevæpnet politi.
  • En skadet kvinne ble like etter klokken 17 lokal tid hentet opp fra elva Themsen.
  • Politiet konkluderte raskt med at angrepet skulle betegnes som terror.
  • Store deler av sentrale London ble sperret av, og t-banenettet ble stoppet.
  • Politikere som var inne i parlamentet ble holdt igjen i flere timer etter angrepet, og statsminister Theresa May ble evakuert.

Daily Mail: Tobarnsmor drept i London-terror

Ifølge den britiske avisen Daily Mail er tobarnsmoren Aysha Frade (43) blant de drepte. Hun var på vei for å hente barna på skolen da hun ble meid ned av terroristen på Westminster-broen i sentrum av London.

Frade er ifølge avisen språklærer, født i Storbritannia og med familie som opprinnelig er fra Betanzos nord i Spania.

Amerikaner drept – kone kritisk skadd

Amerikaneren Kurt Cochran er ifølge BBC den tredje personen som ble drept i terrorangrepet. Cochran er fra delstaten Utah, og var i London sammen med sin kone Melissa for å besøke hennes foreldre. Hun er kritisk skadet etter angrepet.

Hennes foreldre jobber for Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige (mormonerne) i London.

Aksjon i Birmingham

Væpnet britisk politi aksjonerte sent onsdag kveld mot en adresse i Birmingham. Flere personer er innbrakt, ifølge avisen Daily Mail.

Politiet bekrefter torsdag morgen at syv personer er pågrepet i aksjoner mot seks forskjellige adresser.

Et større område rundt adressen var avsperret fra klokken 11 onsdag kveld til klokken 2 natt til torsdag, ifølge Daily Mail. Vitner i området sier flere personer er blitt hentet inn av politiet.

BBC Newsnight melder at bilen som ble brukt i terrorangrepet i London, kan ha blitt leid på samme adresse.

– Det er en pågående operasjon, uten at vi på dette tidspunktet kan gi noen flere detaljer, opplyste politiet i West Midland.

Daily Mirror skriver at aksjonen skjedde mot en bygning hvor det ligger butikker på gateplan og leiligheter i etasjene over.

Flere britiske medier, blant annet Sky News, melder torsdag morgen at politikilder bekrefter at aksjonen i Birmingham har sammenheng med terroren.

Ofrene:

Statsminister Theresa May har offentliggjort nasjonalitetene til de skadde etter terroren: 12 briter, tre franske barn, to rumenere, fire sørkoreanere, en tysker, en polsk statsborger, en ire, en kineser, en italienere, en amerikaner og to grekere.

Ifølge BBC ble mennesker fra en rekke land skadet, blant dem fem sørkoreanske turister og en gruppe studenter fra Lanchashire. Tallet på skadde er minst 40, hvorav flere er alvorlig skadde.

En gruppe franske skolebarn var på broen under angrepet, men det er usikkert om de ble truffet av angriperens bil.

Direkte: Få siste nytt om terroren her

Se TV 2 Nyhetskanalen direkte

Gjerningsmannen:

Politiet har foreløpig ikke kunngjort hvem som utførte terrorhandlingen.

Terroristen leide en bil i Birmingham-området, skriver The Guardian. En ansatt i utleiefirmaet identifiserte kjøretøyet etter å ha sett et bilde av det på nettet. En talsperson for firmaet opplyser til avisen at de samarbeider med myndighetene.

Britiske medier meldte trolig feilaktig at en kjent hatpredikant sto bak.

Denne meldingen ble tilbakevist, siden mannen skal sitte fengslet. Bilder fra åstedet viser en mannsperson som trolig er identisk med gjerningsmannen. Lederen for London-politiets antiterrorgruppe, Mark Rowley, har uttalt at politiet mener de vet hvem gjerningspersonen er og at han var inspirert av internasjonal og islamist-relatert terrorisme.

– Islamistisk-relatert terror er vår mistanke, forklarte han som bakgrunn for angrepet.

Klokken 11.19 torsdag meldte Sky News at åtte personer er pågrepet i Birmingham, London og andre steder, i forbindelse med terrorangrepet. Politiet har ransaket seks ulike adresser.