DREPT: Familiefaren og politibetjenten Keith Palmer ble knivstukket og drept i London onsdag. Foto: AFP/Metropolitan Police Service
DREPT: Familiefaren og politibetjenten Keith Palmer ble knivstukket og drept i London onsdag. Foto: AFP/Metropolitan Police Service

Politimannen Keith (48) blant de drepte i London-terror

Britisk politi mener de kjenner identiteten på mannen som drepte familiefaren og politimannen Keith Palmer, og minst tre andre i London onsdag.

LIVESENTER: Få siste nytt om London-terroren her.

London-politiet kom med uttalelsen under onsdagens pressekonferanse, ifølge The Telegraph. De avslørte at de mistenker at gjerningsmannen er en islamistisk terrorist inspirert av internasjonal terror.

– Vi mener vi kjenner identiteten hans, sier London-politiets antiterror-topp Mark Rowley under pressekonferansen, uten å si noe mer konkret.

– Islamistisk-relatert terror er vår mistanke, forklarte han som bakgrunn for angrepet.

Minst fem personer, inkludert gjerningsmannen, er døde og rundt 40 personer er skadd etter at gjerningsmannen kjørte ned en rekke fotgjengere på Westminster Bridge på vei mot Parlamentet onsdag.

Like etter kolliderte han med et gjerde og prøvde så å komme seg inn i Parlamentet.

Hyllet av politikere

Da han ble forsøkt stoppet ved inngangen, knivstakk han en politimann, Keith Palmer. Politimannen døde senere av skadene. Politiet bekrefter at den døde politimannen er 48 år gamle Palmer (48), som var gift og hadde barn.

– Han var en som dro til jobb i dag og forventet å kunne dra hjem etter skiftet, noe han hadde all grunn til å forvente, sier Rowley til BBC.

Palmer hadde jobbet i London-politiet i 15 år. Han var ansatt i politiets parlament- og diplomati-vaktstyrke og var ikke bevæpnet da han ble angrepet.

– Keith Palmer ble drept mens han heltemodig gjorde sin plikt, beskyttet vår by og hjertet av vårt demokrati fra de som ønsker å ødelegge vår måte å leve på, sa London-borgermester Sadiq Khan.

– Han personifiserte de tapre menn og kvinner i våre politi- og nødetater som jobber døgnet rundt for å holde oss trygge. I kveld er alle londonere takknemlige for dem, tvitret Khan.

Parlamentspolitikeren James Cleverly skriver på Twitter at han mottok beskjeden om at Palmer var drept med tungt hjerte.

– Jeg har kjent Keith i 25 år. Vi tjente i forsvaret før han ble politi. En fantastisk mann, en venn. Jeg er knust, tvitret Cleverly.

 – Det lå folk over hele broen

En rekke politidistrikter hyller også Palmer i twittermeldinger. Politiet i Nottinghamshire hedrer den drepte politimannen slik:

«RIP PC Keith Palmer. Far og ektemann. Da mange flyktet fra faren, løp du mot den. Takk for din tjeneste og for ditt engasjement»

En kvinne er bekreftet død etter å ha blitt truffet av en buss på broen. To andre personer er også bekreftet døde.

Øyenvitner: Angrepet så ut som en Hollywood-film

Øyenvitner beskriver angrepet i London som scener fra en katastrofefilm fra Hollywood.

Skrekkslagne vitner beskriver hvordan de så en sjåfør bruke en bil som våpen og som kjørte ned fotgjengere på Westminster Bridge omtrent som de var kjegler, før gjerningsmannen stanset og deretter dro fram en lang kniv og stakk ned en politimann.

LIVESENTER: Få siste nytt om London-terroren her.

Siktet seg inn på selfie-gruppe

– Vi hørte skrik og så en bil kjøre på noen

Ett av øyenvitnene sier sjåføren siktet seg inn på en gruppe turister som tok selfiebilder foran Big Ben.

– Vi gikk mot stasjonen og så hørte vi et høyt smell, og en fyr hadde krasjet bilen og kjørt ned noen fotgjengere. De bare lå der, og så samlet det seg en folkemengde rundt hjørnet. En mann løp forbi meg på høyre side med en stor kniv og kjørte den plutselig inn i en politimann. Jeg har aldri sett noe sånt. Jeg kan ikke tro det jeg så, sier Rick Longley til Daily Mail.

55 år gamle Steve Voake gikk over Westminster Bridge i retning South Bank da han så minst to personer ligge i veibanen og en person i elva.

– Så folk bli truffet

34 år gamle Rob Lyon så angrepsbilen komme mot seg.

– Jeg hørte lyden av et hjul som traff fortauskanten og deretter en kraftig knusende lyd. Jeg så opp og kunne se en bil kjøre ned folk og som var på vei mot meg. En kollega av meg ropte. På rent instinkt hoppet jeg unna, og jeg så folk bli truffet av bilen. Bilen fortsatte ferden langs brua og jeg så rundt meg i sjokk hvordan folk var blitt truffet av en bil i stor fart. Det var pinefullt. Jeg gikk inn i en sjokktilstand, sier Lyon, som fortsetter:

– Jeg så rundt meg og kunne ikke helt finne ut hva som hadde skjedd. Jeg følte meg paralysert, det var som om jeg var midt i en Hollywood-film. Du ser alle disse tingene og der var jeg plutselig midt i det hele, sier Lyon.

LIVESENTER: Få siste nytt om London-terroren her.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2