RASER: Tyrkiske myndigheter er ikke fornøyde med at Norge har gitt tyrkere asyl etter kuppforsøket. Avbildet er president Recep Tayyip Erdogan.
RASER: Tyrkiske myndigheter er ikke fornøyde med at Norge har gitt tyrkere asyl etter kuppforsøket. Avbildet er president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Emrah Gurel/AP

Tyrkia kaller Norges ambassadør inn på teppet

Tyrkia raser etter at Norge ga asyl til tyrkiske offiserer etter kuppforsøket i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges ambassadør i Tyrkia, Vegard Ellefsen, er kalt inn på teppet til tyrkiske utenriksmyndigheter, melder nyhetsbyrået Reuters.

Bakgrunnen skal være at Norge ga asyl til fire tyrkiske offiserer og én militærattache i etterkant av forsøket på statskupp i Tyrkia i fjor sommer.

Alle de fem var stasjonert i Norge da en del av det tyrkiske militæret forsøkte å overta makten i Tyrkia 15. juli i fjor, men ble kalt tilbake av Tyrkia etter kuppforsøket. Det endte med at tyrkerne fikk asyl i Norge, ifølge Klassekampen.

Redde for å returnere

Det er offiserenes advokat, Kjell M. Brygfjeld, som bekrefter til avisen at de fem har fått asyl.

I januar uttalte offiserene til VG at de hadde mistet jobben og fått beskjed om å reise tilbake til hjemlandet.

De var imidlertid redde for å returnere til Tyrkia, fordi de fryktet fengsling og umenneskelig behandling. Alle hevder at de ikke har noe med kuppforsøket å gjøre.

Reagerer sterkt

Nå reagerer tyrkiske myndigheter sterkt på at Norge har innvilget asyl til offiserene, ettersom Norge og Tyrkia er NATO-allierte.

– Det er trist og uakseptabelt at en alliert støtter forsøkene til enkeltpersoner, som har blitt kalt tilbake fra sine plikter i landet, til å utnytte seg av de politiske, sosiale og økonomiske ressursene i landet de bor i, i stedet for å returnere til Tyrkia, sier en talsmann for det tyrkiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Talsmannen legger til at Tyrkia vil fortsette å jobbe med saken.