Brødrene Berge herjer i hver sin idrett:

– Til tider har jeg pushet Sander litt for hardt

Sander Berge takker basketbroren Aksel (202 cm) for kometkarrieren.

LONDON (TV 2): Sander Berge (19) kommer etter alle solemerker til å få sin landslagsdebut i Lars Lagerbäcks første kamp som norsk landslagssjef mot Nord-Irland søndag.

19-åringen har tatt nivået med største selvfølgelighet på treningene i London denne uka, med overlegen fysikk og ro i ballbehandlingen på midtbanen.

For selv om Berge med sine 196 centimeter og drøye 90 kilo har en fysisk robusthet vi kanskje har etterlyst i norsk fotball den siste tiden – beveger han seg også elegant og flytter beina kjapt.

Basketfamilie
Noe av grunnen kan være Sander Berges allsidige idrettsbakgrunn. Han kommer nemlig fra en skikkelig basketfamilie, der både pappa Åsmund, mamma Linnea og storebror Aksel har landskamper i basket.

Aksel Berge Bolin (27) er åtte år eldre og spiller i dag for Centrum Tigers, som onsdag vant den første semifinalekampen i best av tre-serien mot Kongsberg Miners.

Men han har også levd basketdrømmen i USA, der han spilte collegebasket for Northern Illinois og flyttet utenlands som 19-åring.

Ikke ulikt lillebror Sander, som nylig flyttet alene til Genk og Belgia.

– Jeg dro til USA da jeg var 19 og var der i fire år. Sander dro til Belgia da han var 18. Så eventyrene starter tidlig med idretten, sier Aksel Berge Bolin, som holder tett kontakt med fotballbroren.

– Vi facetimer nesten daglig, prater og holder hverandre motivert. Vi opplever mye av de samme. Han er mye alene der, og jeg var mye alene i USA. Det er godt å ha en støttespiller på den måten, en å prate med.

Sander Berge sier forholdet til storebror er "spesielt".

– Selv om det er åtte år mellom oss, har vi fulgt hverandre tett opp gjennom årene. Det har vært gøy å følge hans basketkarriere, jeg spilte selv i mange år, men så valgte jeg fotball. Aksel har uansett vært et viktig forbilde hele veien, og betydd mye for at jeg er kommet dit jeg er i dag. Han har alltid tatt meg med ut og trent.

– På hvilken måte har han vært et forbilde?

– Jeg har alltid sett opp til ham og hans holdninger, hvordan han har trent og pushet hele veien for å komme seg opp og fram, sier Sander Berge.

Mye muskler
Han har ikke spart på kruttet på treningsfeltet denne uka, noe både Mats Møller Dæhli og Stefan Johansen har fått merke.

Den ferske landslagskapteinen måtte ta telling etter et ublidt møte med Berges muskler - selv om de spilte på samme lag...

– Vi var på samme lag, og det var vel han som tok meg i en duell, flirer Johansen, og legger til:

– Han er en fantastisk moden spiller til å være 18-19 år.

Aksel Berge Bolin tror den tidvis intense brødrerivaliseringen har bidratt til å gjøre lillebroren uredd og duellsterk.

– Vi har knivet hele veien, jeg og Sander, selv om jeg er åtte år eldre. Jeg pushet ham litt for hardt til tider, men det har vist seg å være den riktige veien å gå. Det er nok derfor han er så tøff og tør å gjøre det han gjør. De sier i Genk at det ser ut som han har spilt 100 kamper, sier han.

Men selv om Sander Berge får mye - og velfortjent ros - er det ingen fare for at han skal miste bakkekontakten med det første.

– Jeg har masse å bevise her. Selv om jeg ble tatt ut i landslagstroppen er jeg ikke blitt noe bedre spiller av det. Det skjer i hverdagen, og det er der jeg legger fokus for å ta ytterligere steg, sier han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook