STJERNE: Gabriela Koukalova med krystallkulen som viser at hun vant verdenscupen i fellesstart 2016/2017
STJERNE: Gabriela Koukalova med krystallkulen som viser at hun vant verdenscupen i fellesstart 2016/2017 Foto: Junge, Heiko

Koukalovas dopingprotest: Nektet å ta norsk skiskyttertopp i hånden

– Han har ikke gjort nok i kampen mot doping, sier Gabriela Koukalova.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På blomsterseremonien etter fredagens sprint under verdenscupavslutningen i Holmenkollen nektet Gabriela Koukalova å ta den norske presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, i hånden.

Grunnen er at hun mener Besseberg burde gjort mer for utøverne – og særlig i kampen mot doping.

– Han er ikke oppriktig. En person i en så høyprofilert posisjon burde sette et eksempel og alltid forsvare rettighetene til utøverne, sier hun ifølge snowalps.com.

– Han har vist absolutt ingen interesse for å håndheve reglene, men vil bare forsvare sin egen posisjon. Mange utøvere anklager ham for å være for å avslappet i kampen mot doping.

PRESIDENT: Anders Besseberg under VM i Skiskyting.
PRESIDENT: Anders Besseberg under VM i Skiskyting. Foto: Roald, Berit

– Løperne er ikke oppdatert

Bakteppet er McLaren-rapporten om doping i russisk idrett, og det mange mener er manglende sanksjoner mot Russland fra IBU.

Besseberg selv omtaler det hele som en ikke-sak, og stiller seg litt uforstående til kritikken.

– Løperne er ikke helt oppdatert. De er ikke klar over alt det vi har gjort, sier Besseberg til TV 2.

– Vi har satt ned en ekspertgruppe, hatt mange ekstra styremøter, suspendert tre løpere og fratatt Russland VM i 2021. Problemet med McLaren-rapporten er at det er lite håndfaste bevis. For de som bare har lest kortversjonen er det lett å si at man må kaste ut russerne, men så lett er det ikke for dem som må ha alle fakta på bordet, sier IBU-presidenten, som sier at de fleste internasjonale særforbund har det samme problemet som dem akkurat nå.

Snakket sammen etterpå

Han sier at han hadde en oppklarende samtale med Koukalova i etterkant av episoden.

– For meg så er dette en ikke-sak. Jeg skjønte at hun ikke var klar over alt vi hadde gjort, og da jeg fikk forklart det var det mitt inntrykk at hun skjønte situasjonen bedre, sier Besseberg til TV 2.

I intervjuer gitt i ettertid etterlater imidlertid ikke den tsjekkiske skiskytterstjernen det inntrykket.

– Nei, han snakket som en skrevet bok. Han ga meg ikke inntrykket av at han tvilte på sin egen posisjon. Jeg vet ikke hva som ligger bak hans oppførsel, og helst vil jeg ikke vite det, men jeg er sikker på at han blir avslørt til slutt, sier Koukalova.

– Ikke skadelig

Koukalova er blant skiskyttersportens største stjerner. Tsjekkeren ble nummer to i verdenscupen sammenlagt, og vant både sprint- og fellesstart-cupen.

Besseberg tror likevel ikke episoden er skadelig for hans renommé, eller for IBU som helhet.

– Jeg vil ikke si at det er skadelig. Det skyldes at de ikke er oppdatert. I tillegg er ikke dette noe en president kan avgjøre alene, dette er styresaker, og det er styret som avgjør hva vi gjør. Det er ikke noe one-man-show, sier Besseberg.

– Er det noe jeg ikke er opptatt av, så er det min egen posisjon. Det er bare spekulasjoner, og det ligger nok noe politikk bak dette også. Det tsjekkiske forbundet er misfornøyd med at de ikke har fått flere verdenscuprenn, det kan jeg si. Det er ikke noen hemmelighet.

– Mer komplisert enn man tror

Han er glad for at han fikk gitt mer informasjon til Koukalova, men poengterer igjen at det ikke er alle som sitter på samme informasjonsmengden som IBU.

– De får mene hva de vil, men dette er komplisert. Vi har også et ansvar for å beskytte de rene utøverne, og må ha nok bevis for at vi skal kunne ta aksjon. Mange internasjonale forbund sitter i denne situasjonen. Det kommer til å ta både uker og måneder å få avklart dette, sier Besseberg.

IBU ble tvunget til å ha et ekstraordinært styremøte i forbindelse med VM i Hochfilzen etter at utøverne startet en underskriftsaksjon.

Der ble det altså vedtatt at Russland mister VM i Tjumen i 2021.

Koukalova mener personene bak underskriftskampanjen er de virkelige heltene i saken.

– Tyskerne spurte meg hvorfor jeg ikke tok ham i hånden. Jeg forklarte, og de sa de var enige med meg. Men jeg fortjener ikke å bli beundret for en slik gest. De som startet kampen for våre rettigheter er Martin Fourcade, Michael Slesingr og Lowell Bailey. Det var dem som startet underskriftskampanjen for å styrke sanksjonene mot doping, og det er de som fortjener applaus, sier hun.

Martin Fourcade markerte også sin avsky mot enkelte russiske deltagere under det mesterskapet. Han forlot en premieseremoni med russere på pallen.