Vold blant unge Oslo-jenter øker:

– De går løs på hverandre, men det er også trusler og mobbing

Terskelen for å ty til vold blant jenter under 17 år er ifølge politiet blitt lavere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politidirektoratet har utarbeidet en rapport som viser at det er en fortsatt nedgang i antallet barn og unge mellom 10 og 22 år som har vært mistenkt, siktet eller domfelt for straffbare handlinger på landsbasis i 2016.

I Oslo har det fra 2009 til 2015 vært en gradvis nedgang, men i 2016 gikk det igjen opp noe.

Fra 2015 til 2016 var det en økning på 17,6 prosent i antallet unge under 18 år som ble anmeldt for lovbrudd. Særlig stor var økningen blant jenter, opplyser Oslo politidistrikt til TV 2.

Unge jenter sto for 20 prosent av antallet anmeldelser mot unge under 18 år i Oslo i 2016. Til sammenligning var andelen jenter 16 prosent i 2015.

Stasjonssjef ved Manglerud politistasjon i Oslo, Janne Stømner, forteller at de ser at jenter under 17 år har lettere for å ty til vold.

– Det har vært en økning i fysisk vold blant jenter, men en nedgang blant gutter, sier Stømner til TV 2.

– Mest overrasket over hvor lite som skal til

Hun forteller at jenter gjerne går sammen i grupper når de konfronterer hverandre. Ungdommene de snakker med, forteller at det ikke er dem selv som har vært i konfrontasjonen med offeret – de har tatt på seg den oppgaven og utøver den for andre.

– De går løs på hverandre, de sloss, men det er også trusler og mobbing. Vi ser slag og spark, og i verste fall ender det med fysiske skader.

Stømner påpeker at det er små tall det er snakk om, men samtidig er terskelen for å ty til vold blitt lavere.

– Vi ser at det skal lite til før de reagerer og oppsøker hverandre. Det kan være en kommentar, det trenger ikke være noe konkret.

– Blir dere overrasket over brutaliteten i det, når det er snakk om jenter?

– Jeg blir vel egentlig mer overrasket over hvor lite som skal til før de oppsøker hverandre. At man kan barke sammen, det vet vi kan skje, men det er så lite som skal til, sier Stømner.

Hun forteller også at volden skjer både på private adresser, skoler, idrettsarenaer og andre steder, men påpeker at det ikke er noen bydeler som skiller seg ut.

Stjeler mest

Jenter i Oslo mellom 15 og 17 år blir likevel mest tatt for vinningskriminalitet som nasking og tyveri, og jenter står generelt for en liten del av kriminaliteten som begås.

– Det har vært en liten økning, men tallene er fortsatt lave. Det som er viktig er at vi følger med på utviklingen og samarbeider godt med ungdom.