Julia Samojlova har sittet i rullestol siden hun var barn. Hun skulle etter planen representere Russland under Eurovision Song Contest.
Julia Samojlova har sittet i rullestol siden hun var barn. Hun skulle etter planen representere Russland under Eurovision Song Contest. Foto: Ekaterina Lyzlova / AP / NTB scanpix

Ukraina utestenger russisk Eurovision-artist

Den russiske sangeren Julia Samojlova er utstengt i tre år fra Ukraina.

Ukraina nekter den russiske sangeren som skal delta i Eurovision Song Contest, innreise i forbindelse med konkurransen, opplyser ukrainsk sikkerhetstjeneste.

Sangkonkurransen skal i år holdes i Ukrainas hovedstad Kiev.

– Ukrainas sikkerhetstjeneste har gitt Julija Samojlova innreiseforbud i tre år, opplyste sikkerhetstjenesten SBU onsdag.

– Avgjørelsen ble tatt akkurat nå, heter det videre i uttalelsen.

Sang på Krim

Julia Samojlova deltok på en konsert på russiskokkuperte Krim i 2015, noe som ifølge den svenske kringkasteren SVT kan betraktes som et brudd på ukrainsk lov fordi det er forbudt å reise direkte til Krim fra Russland.

12. mars ble det klart at Julia Samojlova skal synge Russlands bidrag «Flame is Burning» i Kiev i mai. Allerede dagen etter ble det klart at den ukrainske sikkerhetstjenesten aktet å etterforske henne. Samojlova, som selv sitter i rullestol, sang under åpningsseremonien i Paralympics i Sotsji i 2014 og kom til finalen i russiske «X Faktor» i 2013.

Det allerede kjølige forholdet mellom Ukraina og Russland ble ikke bedre under fjorårets Eurovision Song Contest. Da vant ukrainske Jamala med «1944», en sang om krimtatarens mørke historie.

Annekteringen av Krim

Selv om teksten ikke direkte knyttes til den russiske annekteringen av Krim fra Ukraina i 2014, var det liten tvil om at den kan tolkes slik – og det er sterke ord: «Når fremmede kommer, de kommer til huset ditt. De dreper alle, og sier at de ikke er skyldige».

Krimtatarene, minoriteten som sangeren Jamala selv tilhører, motsatte seg russisk overtakelse av halvøya i Svartehavet og risikerer forfølgelse. Mange av halvøyas russiskspråklige innbyggere støttet imidlertid annekteringen.

Russiske politikere raste etter den ukrainske seieren og så på låten og seieren som politisk. Frants Klintsevitsj, medlem av det russiske føderasjonsrådet, tok til orde for å vurdere russisk boikott av neste finale.(NTB)