Anniken lette etter svaret på hvorfor søsteren døde, i elleve år – svaret fant hun i legemiddelindustrien

Fredag er det Norges-premiere på dokumentarfilmen «Dødsårsak: ukjent». Bak filmen står regissør Anniken Hoel som mistet storesøsteren etter mange år i psykiatrien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anniken Hoels søster Renate Hoel var 10 år eldre enn henne.

– Hun hadde veldig ofte et smil på lur, veldig varm og kjærlig, men likte også å ha tid for seg, husker Anniken.

Ble psykisk syk

Da Anniken var 10 år forandret storesøsteren seg.

– Jeg husker at hun plutselig begynte å gå med et skjerf på hodet. Hun sa at man måtte gjøre som Gud befalte. Plutselig oppdaget jeg at hun var blitt veldig annerledes, forteller Anniken.

Det ble starten på mange år i psykiatrien for Renate, som slet tungt med blant annet psykoser. Hun ble innlagt 45 ganger, og gikk etter hvert på flere antipsykotiske medisiner for å holde sykdommen under kontroll.

Døde som 34-åring

Da storesøsteren var 34 år døde plutselig Renate. Det var et sjokk for hele familien. Dagen etter filmet Anniken søsterens tomme rom.

Renate (i midten) med småsøstrene sine. Foto: privat
Renate (i midten) med småsøstrene sine. Foto: privat

– Jeg var i sjokk. Det var en helt ubevisst handling. Min siste sjanse til å være nær henne, forklarer regissøren.

Dødsårsaken var ukjent

Det ble utført obduksjon på Renates kropp, men uten at de klarte å finne noen dødsårsak.

– Jeg klarte ikke godta det og begynte å undersøke selv, forteller Anniken Hoel, som er regissør til daglig, sier hun.

Lite visste hun at det skulle bli starten på elleve år med undersøkelser og filming som skulle lede henne ut i verden og inn i legemiddelindustrien.

Bivirkning: Plutselig død

Det ble etter hvert svært sannsynlig at Renate døde av bivirkninger av de store dosene med antipsykotiske medisinene hun gikk på.

– To år etter at Renate døde ble det klart at død var en sjelden, men kjent bivirkning av disse medisinene. Det står faktisk på pakningsvedlegget nå, forteller regissøren.

Hun fant også ut at storesøsteren ikke var alene. Både i Norge og utlandet fant hun tilsvarende dødsfall.

– Alle legemidler har bivirkninger

Steinar Madsen fra Legemiddelverket mener at «Dødsårsak: Ukjent» er en svært viktig film.

Steinar Madsen i Legemiddelverket mener at mange legemidler markedsføres skjevt. Foto: TV 2
Steinar Madsen i Legemiddelverket mener at mange legemidler markedsføres skjevt. Foto: TV 2

– Dette er en svært tragisk hendelse, og den viser at ingen legemidler er uten bivirkninger, hevder Steinar Madsen som er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Skjev markedsføring av legemidler mot norske leger

I filmen kontakter Anniken søsterens psykiater som foreskrev medisinene. Han var ikke klar over at en død var en sjelden, men kjent bivirkning.

– Det er mulig, fordi legemidlene markedsføres tungt mot legene, men de legger mest vekt på de positive virkningene og underkommuniserer bivirkningene, hevdet Anniken, noe som bekreftes Steinar Madsen.

– Det er mye skjev markedsføring av legemidler mot legene. De jobber på samme måte i alle land – de skal selge legemidler. Det er et gjennomgående trekk at det er for mye fokus på det positive og at risikoen underkommuniseres.

Vil ikke skremme

Det er pasienter med alvorlige psykiske lidelser som får antipsykotiske medisiner; manisk depressive, schizofrene, bipolare osv.

– Disse legemidlene har noen alvorlige bivirkninger. De er ganske sjeldne, men de kan føre til alvorlige hjerterytmeforstyrrelser som igjen kan føre til plutselig død. Det er noe vi er blitt klar over etterhvert, forteller Steinar Madsen.

Det er vanlig at alle bivirkninger av et legemiddel ikke er kjent når det er nytt i markedet. Likevel er Madsen opptatt av å ikke skremme pasienter som bruker slike medisiner eller deres pårørende. Han anbefaler å be legen undersøke hvordan hver enkelt reagerer på medisinen, da det kan være store individuelle forskjeller.

– Mange av disse legemidlene kom på markedet for 10-15 år siden og vi vet mye mer om dem i dag enn den gang, men noen går på disse legemidlene for lenge. Disse medisinene er nyttige for noen, for andre har de nesten ingen virkning. Vi er ikke flinke nok til å skille disse gruppene fra hverandre, hevder Madsen.

Filmen «Dødsårsak: ukjent» har kinopremiere i Norge fredag 24. mars.