FORTVILET: Lene Antonsen (26) kan bli kastet ut av utdanningen på grunn av lettkledde bilder.
FORTVILET: Lene Antonsen (26) kan bli kastet ut av utdanningen på grunn av lettkledde bilder. Foto: Privat

Høgskole vurderer å kaste ut Lene (26) fordi hun er nakenmodell

Lene Antonsen (26) har posert lettkledd i blader og driver en sms-tjeneste hvor man kan få tilsendt toppløse bilder. Derfor skal skolen nå vurdere om hun er «uskikket» til å bli vernepleier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg opplever det som helt tragisk, og jeg har fått nervesammenbrudd fordi de går etter meg, sier den tidligere Paradise Hotel-deltageren Lene Antonsen til TV 2.

Antonsen går førsteåret på vernepleierutdanningen ved Høgskolen i Østfold. Ved siden av studiene driver hun en sms-tjeneste hvor man kan få tilsendt bilder mot en sum penger, og hun har tidligere posert toppløs i magasiner.

Da skolens institusjonsansvarlig for skikkethetsvurderinger Liv Berit Fagerli fikk vite om dette, ble Antonsen meldt til «skikkethetsnemnda», som vurderer om studenten skal få lov til å fortsette utdanningen.

– De angriper utseendet mitt og sier at hvordan jeg ser ut gjør meg dårligere skikket. Det gjør sinnsykt vondt, og det er trakassering fra øverste hold på skolen, sier Antonsen.

DOKUMENTASJON: Dette er et av bildene skolen har funnet av Lene Antonsen på nettet, for å dokumentere hvorfor de mener hun ikke kan være vernepleier. 
DOKUMENTASJON: Dette er et av bildene skolen har funnet av Lene Antonsen på nettet, for å dokumentere hvorfor de mener hun ikke kan være vernepleier. 

– Skjønner ikke hvorfor de oppsøker bildene

Som bevis på hva Antonsen driver med på fritiden, har skolen funnet lettkledde bilder av henne på nettet. Antonsen har fått inntrykk av at skolen er ute etter å ta henne, og skjønner ikke hvorfor hun skal være uskikket til å være vernepleier.

Hva er uskikkethet?

  • Mange yrker krever at man er skikket til å jobbe i yrket. Det betyr at man oppfyller visse forutsetninger.
  • Skikkethetsvurdering ser på studentens faglige og personlige forutsetninger for å kunne arbeide i yrket.
  • Dersom skikkethetsnemndas innstilling er at studenten er usikket, går saken videre til klagenemnda.
  • I 2015 var det bare tre av 60.000 studenter som ble kjent uskikket.

– Jeg føler ikke at privatlivet har noe som helst med jobben å gjøre. Det at jeg tar lettkledde bilder sier ingenting om min omsorgskompetanse, og det jeg gjør har ingen konsekvenser for andre, sier Antonsen.

Den tidligere reality-deltageren sier hun skiller de ulike rollene, og forstår ikke hvorfor man skal oppsøke bildene hvis man ikke liker dem.

– Jeg tenker at hvis man ikke liker en blogg eller en på snapchat, så kan man bare la være å følge den.

– En ekstrem reaksjon

Antonsens sak skal opp i skikkethetsnemnda 3. mai. Nemnda består av en faglig leder, en faglig studieleder, to representanter fra praksisfeltet, to faglærere, to studentrepresentanter og en ekstern jurist.

Når Antonsen skal møte i skikkethetsnemnda skal hun ha med seg advokat Torjus Torjusen. Han mener det er åpenbart at det ikke er lov å kaste ut en student på dette grunnlaget.

SKIKKETHETSVURDERING: Dette er en del av brevet som Lene Antonsen fikk fra Høgskolen i Østfold den 2. mars.
SKIKKETHETSVURDERING: Dette er en del av brevet som Lene Antonsen fikk fra Høgskolen i Østfold den 2. mars.

– Det er et grunnvilkår at hvis noen skal regnes som uskikket, må de være en fare for liv eller psykisk eller fysisk helse for pasientene. Det er mye som er farlig, men jeg har aldri vært borte i at pupper er farlig, sier Torjusen.

Advokaten sier det må skilles mellom privatlivet og rollen som student, og at det er i praksis man virkelig får se om studenter er skikket. Han sier Antonsen har jobbet i omsorgsfeltet tidligere og fått gode tilbakemeldinger.

– Å kaste henne ut vil være en ekstrem reaksjon. Jeg har inntrykk av at skolen tar fram storslegga med en gang for noe som ikke er så stort. Det lukter litt moralpoliti, mener Torjusen.

Bare én av 2100 uskikket i 2016

Institusjonsansvarlig for skikkethetsvurderinger Liv Berit Fagerli vil ikke uttale seg om konkrete saker til TV 2. Informasjonssjef ved Høgskolen i Østfold Tore Petter Engen kan bare bekrefte at Lene Antonsen er student ved skolen, og vil av hensyn til taushetsplikten ikke si noe om saken.

– På generelt grunnlag vil jeg si vi har veldig gode rutiner dersom det kommer inn tvilsmeldinger. For oss er det viktig at det er god dialog mellom partene og god bistand til studenten underveis, sier Engen.

Han sier skolen kun følger nasjonale forskrifter, og at alle skal behandles likt og ikke på enkeltindividers oppfatning. På spørsmål om kriteriene for å være uskikket, siterer han «Forskriften om skikkethetsvurdering i høyere utdanning»:

DOKUMENTASJON: Dette bildet er også lagt med i meldingen til skolens skikkethetsnemnd, for å vise hva Lene Antonsen gjør på fritiden.
DOKUMENTASJON: Dette bildet er også lagt med i meldingen til skolens skikkethetsnemnd, for å vise hva Lene Antonsen gjør på fritiden.

– En student som utgjør en mulig fare for barnehagebarns, elevers, pasienters, klienters og brukeres liv, fysiske og psykiske helse, rettigheter og sikkerhet, er ikke skikket for yrket.

Engen sier det er ytterst få studenter som blir kjent uskikket for yrket. Av de 2100 studentene som ble omfattet av skikkethetsforskriften på Høgskolen i Østfold i 2016, mottok skolen bare tvilsmeldinger om fem.

Av fem tvilsmeldinger var det kun én som gikk videre til behandling i skikkethetsnemnd og klagenemnd. I den saken ble studenten ansett som skikket til å fortsette studiet av klagenemnd.

Tror hun vinner

Lene Antonsen sier det for tiden er tøft å gå på skolen, men at hun ikke vil la skolen «vinne». Hun skal kjempe for å få beholde plassen på utdanningen.

– Det er ikke noe gøy å gå på skolen og vite at de vil kaste deg ut. Men de blir ikke kvitt meg, sier Antonsen.

Hun har stor tro på at hun kommer til å vinne frem i skikkethetsnemnda, og regner med at juristen som skal være tilstede vil se at hun ikke bryter noen lover.

– Om jeg blir kjent skikket blir jeg kjempeglad for det. Jeg kommer til å besvare alle spørsmål som kommer, uansett hvor harde de er.