RUSSLAND: Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort jobbet i all hemmelighet for en russisk milliardær
RUSSLAND: Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort jobbet i all hemmelighet for en russisk milliardær Foto: Chip Somodevilla / NTB scanpix

AP: Trumps valgkampsjef jobbet i all hemmelighet for å fremme Putins interesser

– Det er en eim av forræderi i luften, sier amerikansk historiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort jobbet i all hemmelighet for en russisk milliardær, og for å fremme interessene til Russlands president Vladimir Putin, melder nyhetsbyrået AP.

Nyhetsbyrået har fått tilgang til dokumenter som viser at Manafort i en hemmelig strategiplan fra 2005 foreslo at han kunne påvirke politikk, næringsliv og mediedekning både i USA, Europa og tidligere sovjetland.

Et av formålene var at Putin-regjeringen skulle dra fordel av kampanjen, ifølge AP.

– Vi mener nå at denne modellen kan være til stor fordel for Putin-regjeringen hvis den iverksettes på de rette nivåene med tilstrekkelig vilje til å lykkes, heter det i planen.

En avtale med Deripaska ble undertegnet året etter, ifølge flere kilder med kjennskap til saken. Verdien av avtalen skal ha vært 10 millioner dollar per år.

Hvor mye arbeid Manafort i praksis utførte for Deripaska, er uklart. Men de to skal ha hatt et samarbeid i alle fall fram til 2009. Manafort selv bekrefter at han jobbet med Deripaska for omtrent ti år siden, men han avviser å ha utført arbeid som innebar å «representere russiske politiske interesser».

Manafort, som var Trumps valgkampsjef fram til august i fjor, mener også at han er utsatt for en svertekampanje. Manafort trakk seg etter anklager om å ha drevet ulovlig lobbyvirksomhet for prorussiske ukrainske politikere.

Amerikansk etterretning mener Russland forsøkte å hjelpe Trump i valgkampen i fjor, med cyberoperasjoner mot Det demokratiske partiet og lekking av informasjon. Både det føderale politiet FBI og Kongressen gransker saken for å finne ut om Trumps medarbeidere samarbeidet med russerne i valgkampen.

– Eim av forræderi i luften

Under mandagens høring om Russlands aktive tiltak mot presidentvalget i USA kom FBI-sjef James Comey med flere dramatiske uttalelser om Trump-leirens forbindelser til Russland.

– De ville skade vårt demokrati, skade henne og hjelpe ham, sa FBI-sjef Comey ifølge CNN under høringen som varte over fem timer.

Med «henne» siktet FBI-sjefen til Hillary Clinton. Med «ham» siktet Comey til Donald Trump. Og «de» som ville skade USAs demokrati, var Russland.

FBI-sjefen gikk dermed åpent ut mot sin president når han bekreftet at kontakten mellom Russland og Trumps valgkampstab etterforskes.

For i vinter avviste Donald Trump at Russland forsøkte å påvirke den amerikanske valgkampen. Trump, som tilsynelatende gjør alt i sin makt for å unngå være kritisk ovenfor Russland og president Vladimir Putin, kalte avsløringene for «falske nyheter» og la skylden på amerikansk etterretning som ifølge ham skal ha lekket disse opplysningene.

Den anerkjente historikeren og professoren Dougals Brinkley sier at det er historiske dimensjoner over FBI-sjefens vitnemål.

– Det er en eim av forræderi i luften. Tenk om J.Edgar Hoover eller en annen FBI-sjef hadde vitnet mot en sittende president. Det ville vært en ufattelig hendelse, sier Brinkley ifølge The Independent.

FBI-sjefen: – Putin hatet Clinton

Mandag bekreftet FBI-sjef James Comey at det ble innledet etterforskning samme måned som Donald Trump oppfordret Russland til å hacke Hillary Clintons epost, melder CBS News.

– Putin hatet Clinton så mye at han foretrakk den som stilte som kandidat mot personen han hatet, sa Comey under mandagens høring.

Kontakten mellom flere av Trumps nære medarbeidere og russisk etterretning og myndigheter i tiden før presidentvalget, inngår i denne etterforskningen.

– Benyttet Russland seg av hybrid krigføring for å undergrave våre demokratiske prosesser og påvirke valgutfallet vårt, spurte Demokratenes komitémedlem Jackie Speier FBI-sjef Comey og NSA-sjef Michael S. Rogers.

– Jeg vil nok ikke bruke begrepet «krigføring». De gjennomførte en mangefasettert operasjon med aktive tiltak, for å undergrave vårt demokrati, skade en av kandidatene og hjelpe den andre, svarte Comey og fikk støtte fra NSA-sjefen.

Visste 64-åring om hacking?

Under høringen ble FBI-sjefen presset til å snakke om den tidligere Trump-rådgiveren Roger Stone (64), en av dem som FBIs kontraetterretning etterforsker.

Clintons valgkampsjef John Podesta har anklaget 64-åringen for å ha hatt innsidekunnskap om hackingen av Demokratene. Valgkampsjefen viste til at Stone 21. august skrev denne meldingen på Twitter: «Trust me, it will soon the Podesta's time in the barrel. #CrookedHillary».

Hackerne klarte i mars 2016 å få tilgang til epostene til Podesta med såkalt «phishing», eller nettfisking. Ved å trykke på lenken i eposten som oppfordret til bytte av passord, fikk de russiske hackerne tilgang til epostene som i oktober og november 2016 ble lekket på Wikileaks.

Stone har ifølge New York Times innrømmet at han har hatt kontakt med Wikileaks-grunnlegger Julian Assange og den mystiske nettprofilen Guccifer 2.0, som hevdes å være styrt av russisk etterretning.

Etterforskningen av kontakten mellom flere av Trumps nære medarbeidere og russisk etterretning og myndigheter i tiden før presidentvalget, er ifølge Comey del av en bredere etterforskning av Russlands forsøk på å påvirke valgutfallet i USA.

Påstandene om kontakt med russerne har versert siden valgkampen. Trump måtte sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn etter avsløringer om at han hadde skjult kontakten han hadde hatt med Russlands USA-ambassadør Sergej Kisljak.

Det ble også avdekket at justisminister Jeff Sessions hadde hatt kontakt med den russiske ambassadøren uten å opplyse om dette. Også Trumps svigersønn Jared Kushner og sikkerhetsrådgiveren J. D. Gordon hadde møter med den russiske ambassadøren.

Trump og Kreml ikke fornøyde

Trump er lite glad for høringen som startet mandag, noe han ga tydelig uttrykk for på Twitter.

– Demokratene fant opp og pushet denne Russland-historien som en unnskyldning for at de førte en helt forferdelig valgkamp, lød kraftsalven fra presidenten.

Trump viste videre til en uttalelse fra USAs tidligere etterretningssjef James Clapper, som i et TV-intervju søndag tilsynelatende renvasket Trump og sa at det ikke foreligger beviser for kontakt mellom hans valgkampstab og Russland.

Russland har gjentatte ganger benektet anklagene om at landet forsøkte å påvirke utfallet av det amerikanske presidentvalget, blant annet ved å hacke Hillary Clintons epostkonto.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov mener mandagens høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus etterlot flere spørsmål enn svar.

– Deltakerne under høringen er forvirret. De forsøker å få egne konklusjoner bekreftet, men finner verken beviser eller bekreftelse. De går rundt i sirkler, sier Peskov. (TV 2/NTB)