raser mot steriliserings-anbefaling:

– Dette er diskriminering. Her dømmer man folk basert på en diagnose de kanskje ikke har

Lederen av Stortingets Helse- og omsorgskomiteen reagerer sterkt etter TV 2-avsløring om at personer med lettere psykisk utviklingshemning har blitt anbefalt sterilisering.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag fortalte TV 2 om 20 år gamle Tonje som flyktet fra barnevernet. Hun flyttet til Sverige og fødte barnet sitt der. Tonje hadde diagnosen lett psykisk utviklingshemmet, en diagnose som trolig er feil.

TV 2 har avdekket at en IQ-test brukt på flere tusen unge fra 2003 til 2009, hadde svakheter som kan ha gitt feildiagnoser.

Tirsdag fortalte TV 2 at Habiliteringsavdelingen ved Sykehuset Innlandet anbefaler alle med denne diagnosen å ikke få barn.

Ifølge moren til Tonje har de også sagt at de anbefaler at de bør steriliseres. Habiliteringstjenestene i Norge er de som driver utredning og diagnostisering, og gir råd og veiledning til blant annet utviklingshemmede.

Reagerer kraftig

Lederen av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), sier at utviklingshemmede ikke skal anbefales å sterilisere seg.

– Slik jeg oppfatter det, er ikke dette nasjonale retningslinjer, men retningslinjer som sykehuset har laget selv, sier Kjos til TV 2.

– Hva synes du om det?

– Det er veldig spesielt, og jeg vil følge opp saken.

Kjos tar sterk avstand fra til praksisen ved sykehuset Innlandet.

– Dette er ikke riktig. Særlig fordi vi vet at mange har fått feilaktige diagnoser. Her må se på enkeltmenneskene, for mennesker er forskjellige, sier hun.

– Er dette diskriminering?

– Ja, det er det. Her dømmer man en rekke mennesker basert på en diagnose de kanskje ikke har.

Verken Erna Solberg, helseminister Bent Høie eller barne- og likestillingsminister Solveig Horne kunne kommentere denne saken tirsdag.

– Jeg ble sjokkert

Det var da Tonje hadde blitt gravid at moren hennes, Sissel Hermansen, ringte til Habilteringstjenesten. De hadde gitt Tonje diagnosen lett pyskisk utviklingshemmet og moren ønsket råd nå som hun kunne bli alenemor.

– Hun sa at de med en sånn diagnose pleide de å anbefale å sterilisere.

– Sa hun det?

– Ja

– Altså de som er lett utviklingshemmet?

– Ja. Og jeg ble veldig sjokkert og helt satt ut av at hun kunne si noe sånt om datteren min.

– Kan ikke gjøre annet enn å beklage

Leder ved Habiliteringsavdelingen ved Sykehuset Innlandet, Wenche Røkke, beklager overfor moren.

– Hvis moren har blitt møtt med det utsagnet, så kan jeg ikke annet enn å beklage det.

– Moren ble helt sjokkert?

– Ja. Jeg kan ikke gjøre annet enn å beklage og det er ikke et begrep vi har i vår dagligtale her.

Men TV 2 viser lederen ved Habiliteringstjenesten ved Sykehuset Innlandet en nettartikkel fra 2015. Der skriver tidligere ansatte i tjenesten hva de sier til unge med utviklingshemming eller lærevansker når de holder kurs. Og de bruker ordet sterilisering:

Utdrag fra SOR– rapport 4/2015

Å operere seg heter sterilisering, og det er gratis for utviklingshemmede i Norge (5). Vi kjenner ingen med utviklingshemning som har fått beholde barnet etter at det er født. Barnevernet har en egen lov som tar vare på barnets rettigheter, og det blir for vanskelig for utviklingshemmede å ta vare på barn. Derfor hjelper barnevernet barna, slik at de bor hos noen som kan ta godt vare på dem (10).

– Vi må stå for innholdet

Lederen ved Habiliteringsavdelingen sier hun står inne for rådene som blir beskrevet.

– Jeg tenker at det er basert på erfaringer og et faglig fundamentert grunnlag.

– Er du enig i at det er diskriminerende?

– Jeg kan være enig i at formuleringer kan tolkes diskriminerende, men vi må stå for innholdet. Vi anbefaler ikke utviklingshemmede å få barn, sier Wenche Røkke.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook