25 ÅR SIDEN: Til venstre er kongeparet i 1992, da de besøkte Island. Til høyre er dronningen tirsdag kveld, i gallamiddag på Slottet, hånd i hånd med Islands president Guðni Th. Jóhannesson som besøker Oslo.
25 ÅR SIDEN: Til venstre er kongeparet i 1992, da de besøkte Island. Til høyre er dronningen tirsdag kveld, i gallamiddag på Slottet, hånd i hånd med Islands president Guðni Th. Jóhannesson som besøker Oslo. Foto: NTB SCANPIX

Dronning Sonja brukte 25 år gammel kjole i gallamiddag

Hylles av TV 2s kongehusekspert: – Gjenbrukens dronning slår til igjen!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag var det duket for gallamiddag på Slottet i anledning besøket til Islands president Guðni Th. Jóhannesson og hans kone Eliza Reid.

Dronning Sonja bestemte seg for å hente frem en 25 år gammel kjole – den samme som hun brukte da kongeparet selv besøkte Island i 1992.

– Gjenbrukens dronning slår til igjen! Jeg synes det er fantastisk at dronning Sonja til tirsdagens gallamiddag på Slottet faktisk henter fram en hele 25 år gammel aftenkjole, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland.

Spesialdesignet for Island-besøk

Totland fulgte selv kongeparet da de var på statsbesøk til Island i september 1992.

– Da hadde Sonja latt danske Erik Mortensen skape denne kjolen spesielt for å matche blåfargen i den islandske Falke-ordenen. I dag henter hun altså kjolen fram igjen for å bære den med samme ordensbånd, forteller han.

Han er imponert over dronningens gest til de islandske gjestene.

Godt brukt

Dronningen har siden statsbesøket for 25 år siden brukt den kornblå kjolen med jevne mellomrom i flere år, og matchet den med ulike smykker.

– På Island i 1992 bar hun sitt store diamantdiadem etter dronning Josefina og andre briljantsmykker til sin nye kjole, mens hun i kveld bar samme kreasjon med diadem og andre perlesmykker etter dronning Maud, sier Totland.

Tidligere har dronning Sonja også gjort seg bemerket for gjenbruk av kjoler, blant annet da hun til det svenske prinsebryllupet i 2015 valgte samme gule kjole som hun brukte i kongeparets felles 60-årsfeiring i 1997. Også denne var designet av danske Erik Mortensen.

– Jeg sier bare: Norway 12 points! avslutter Totland.