Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tirsdag skrevet om den enorme pengegaloppen som foregår i barne- og ungdomsfotballen.

Josimar-redaktør Frode Lia og Eurosport-kommentator Eivind Bisgaard Sundet, begge tidligere fotballtrenere, mener flere spillere blir tvunget til å gi seg med idretten fordi foreldrene må betale regninger på over 20.000 kroner i året. Det har også fått både politikere og idrettstopper til å reagere.

Landslagsspiss Joshua King, fra Romsås i Oslo, forteller at han selv har hatt kamerater som ikke hadde råd til å fortsette fotballkarrieren.

Kompiser måtte slutte

Han innser at han selv har vært heldig.

– Jeg tror nok at det kan ødelegge. Jeg hadde en mor og far som støttet meg hele tiden i oppveksten, men jeg hadde også kompiser som var store talenter, men foreldrene hadde ikke råd til å betale årsavgifter for laget, kjøpe de beste fotballskoene eller gi støtte, sier King til TV 2.

– Når man er ung ser man ikke på pengene. Da vil man spille og glede seg. Det er selvfølgelig trist. Det kan hende man hadde hatt mye flere talenter i Norge hvis det ikke hadde kostet penger.

King møter TV 2 på landslagets pressetreff i London der Lars Lagerbäck har samlet sine utvalgte før VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland i Belfast søndag.

Det gjør Bournemouth-spissen som kanskje den største formspilleren på landslaget. 25-åringen har hamret inn scoringer i Premier League den siste tiden, og står med elleve nettkjenninger.

God investering

Det er selvsagt også lukrativt, men det var ikke alltid slik.

– Jeg husker at jeg kom hjem med regninger og at faren min klagde av og til, men han visste jeg ville spille fotball og at det gjorde meg glad. Heldigvis var det en god investering for ham, og nå står jeg her i dag, sier King.

Men det er langt fra alle som har den støtten hjemmefra. Ikke fordi foreldrene ikke vil, men fordi de rett og slett ikke kan.

– Det er selvfølgelig surt. Alle unge barn i hele verden skal ha sjansen til å spille fotball og prøve å nå drømmen sin. Hvis Neymar fra slummen i Brasil kan bli en av verdens beste spillere, så burde man i Norge greie å få barn til å spille uten at noen kroner skal stoppe det, sier Joshua King.