IKKE BARE KYLLING: Kun 56% av innholdet i McChicken er kyllingkjøtt.
IKKE BARE KYLLING: Kun 56% av innholdet i McChicken er kyllingkjøtt. Foto: Matkontrollen

Så lite kylling er det i kyllingburgeren fra McDonald’s

Matkontrollen avslører hva som egentlig er i burgerne fra McDonald’s og Burger King.

På hjemmesidene til McDonald’s har de skrytt av at deres kyllingburger, Mc Chicken, er laget av «brystfilet av kylling».

Ved første øyekast kunne burgeren se ut som om den består av en panert kyllingfilet, servert med salat og dressing i hamburgerbrød.

Det stemmer ikke.

Kun 56% av innholdet i McChicken er kyllingkjøtt. Etter at Matkontrollen konfronterte McDonald’s, viste det seg også at kjøttet ikke kun er brystfilet, men derimot kyllingkjøtt fra lår og bryst som blandes sammen til en farse sammen med stivelse, vann og krydder.

Hva slags stivelse de bruker, nekter McDonald’s å opplyse.

BRYST, LÅR OG SKINN: Crispy Chicken fra Burger King består av 75 % kjøtt.
BRYST, LÅR OG SKINN: Crispy Chicken fra Burger King består av 75 % kjøtt.

– Noe upresis

Mc Donald’s endret teksten på sine hjemmesider etter at Matkontrollen tok kontakt.

SE HELE REPORTASJEN PÅ MATKONTROLLEN TORSDAG KL. 20

– Vi så at teksten var noe upresis, selv om innholdsdeklarasjonen og næringsinnholdet har stått korrekt oppført hele tiden, sier Erik Lødding, kommunikasjonssjef i McDonald’s Norge.

ENDRET TEKSTEN: McDonald's endret teksten på nettsidene sine etter at Matkontrollen tok kontakt. (Skjermdumper fra mcdonalds.no) 
ENDRET TEKSTEN: McDonald's endret teksten på nettsidene sine etter at Matkontrollen tok kontakt. (Skjermdumper fra mcdonalds.no) 

Burger King har mer kjøtt – og skinn

På Burger King sine nettsider står det ingenting om hva deres kyllingburger, Crispy Chicken, inneholder.

Men Heidi Moss, markedssjef for Burger King Norge, sier til Matkontrollen at Crispy Chicken har 75 prosent kyllingkjøtt fra bryst, lår og skinn.

– Burgeren er et farseprodukt hvor kjøttet kvernes, og deretter blandes med vann og krydder. Resten er panering, sier Moss til Matkontrollen.

Ekspertpanel: – Kunne like gjerne vært fisk

Matkontrollen har servert burgerene til tre erfarne kjøtteksperter. Ekspertpanelet bestod av Erik Hvenegaard Sørensen, butikksjef og slakter hos kjøttbutikken Strøm-Larsen, Emma Åskag, daglig leder på Lucky bird, og Mathias Venstad Nilsen, butikkslakter og norgesmester i kjøttfag.

De var ikke fornøyde med burgerne de fikk servert fra McDonald’s.

– Det ser ut som en banket kyllingfilet, men det smaker ikke kylling, mener Erik Hvenegaard Sørensen.

TIPS MATKONTROLLEN: matkontrollen@tv2.no

Daglig leder på Lucky Bird, Emma Åskag, er helt enig.

– Det kunne like gjerne vært fisk, istemmer hun.

Solveig Barstad og Matkontrollen har undersøkt innholdet i kyllingburgere fra McDonald's og Burger King. Foto: Matkontrollen. 
Solveig Barstad og Matkontrollen har undersøkt innholdet i kyllingburgere fra McDonald's og Burger King. Foto: Matkontrollen. 

– Ja, dette kunne vært hva som helst. Om du slipper den i bakken, så spretter den sikkert opp igjen, fastslår Mathias Venstad Nilsen.

Ekspertpanelet mener det var vanskelig å spore hva slags kjøtt det var, siden alt var presset sammen til en farse.

– Jeg hadde ikke klart å gjette hva det var jeg fikk, hvis jeg ikke visste det, konkluderer slakter Sørensen.

Fjernet McChicken fra restaurantene

Samtidig som Matkontrollen har jobbet med denne saken har flere McDonald’s-restauranter sluttet å selge McChicken. I stedet selger de en annen kyllingburger: Chicken Premium.

– Vi tester for tiden ut Chicken Premier-burgeren i enkelte restauranter. Dette har vært planlagt lenge, sier Erik Lødding i McDonald’s Norge.

På reklameplakatene som frontes i flere av restaurantene, står det at Chicken Premium inneholder «100% norsk brystfilet av kylling».

Tror du at den «nye» burgeren – Premium Chicken – inneholder 100% kyllingkjøtt, tar du imidlertid grundig feil. Den inneholder kun 55% kjøtt - enda mindre enn McChicken.

IKKE 100 % KJØTT: ...men 100 % norsk. Kjøttandelen i McDonald's er på 55 %. Foto: Matkontrollen.
IKKE 100 % KJØTT: ...men 100 % norsk. Kjøttandelen i McDonald's er på 55 %. Foto: Matkontrollen.

McDonald’s synes ikke at promoteringen er misvisende. De forklarer at de bruker benevnelsen for å vise at kjøttet kommer fra Norge.

– Vi sier altså ikke at hele produktet består av kyllingkjøtt, men at alt kjøttet utelukkende er norsk, sier Erik Lødding til Matkontrollen.