KRITISK: UEFA-presidenten mener utvidelsen av VM fører til at bare et fåtall kan være arrangør av et mesterskap.
KRITISK: UEFA-presidenten mener utvidelsen av VM fører til at bare et fåtall kan være arrangør av et mesterskap. Foto: Martial Trezzini

UEFA-presidenten: – Bare et fåtall land i Europa kan arrangere VM

Fotball-VM utvides til 48 lag fra 2026. Det ekskluderer de fleste europeiske land fra å være arrangør, mener UEFA-presidenten.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) besluttet i januar å utvide antall deltakerland i fotball-VM fra 32 til 48. Endringen i formatet får effekt fra sluttspillet i 2026.

Presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), Aleksander Ceferin, tror det blir vanskelig å finne særlig mange nasjoner som klarer å skaffe til veie 12 egnede fotballarenaer slik at mesterskapet kan avholdes.

– Jeg tror det dreier seg om to, kanskje tre, land i Europa. Ikke flere, sa Ceferin da han møttes pressen i forbindelse med et besøk hos Tsjekkias Fotballforbund tirsdag.

Ceferin, som i september i fjor avløste Michael Platini som UEFA-president etter å ha fått støtte av blant andre Norge, tror også de nye kravene vil skape problemer over resten av verden.

– Ingen i Afrika klarer det, kanskje Kina, kanskje USA, og det er det. 48 er et stort tall. Det kommer til å bli interessant, sa sloveneren.

UEFA-presidenten har tidligere sagt at Europa vil be om å få 16 av plassene i det 48 nasjoner store VM-startfeltet fra 2026.

Foran EM-sluttspillet i Frankrike i fjor sommer ble antall lag utvidet fra 16 til 24. Det grepet mener Ceferin var det eneste rette.

– 24 er det rette antallet. Det var et godt mesterskap. Mange små nasjoner kvalifiserte seg og gjorde det sterkt. I tillegg satt UEFA igjen med større inntekter enn noen gang tidligere, sa UEFA-presidenten tirsdag.

Det neste EM-sluttspillet om tre år skal arrangeres i et samarbeid mellom en rekke europeiske land. Den modellen ser ikke Ceferin noen framtid for.

– To nasjoner, ikke mer. Euro 2020 blir ingen enkel oppgave for UEFA. Det kommer ikke til å skje igjen i framtiden. I hvert fall ikke så lenge jeg har denne jobben, sa presidenten.

(©NTB).