TØFF TID: Puberteten kan være hard for mange. Ny forskning kan trolig hjelpe noen av guttene som kommer for sent igang med den,
TØFF TID: Puberteten kan være hard for mange. Ny forskning kan trolig hjelpe noen av guttene som kommer for sent igang med den, Foto: Colourbox

Ny studie kan gi svar på pubertetsgåte

– Utrolig spennende, jubler de danske forskerne etter funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Puberteten markerer den fysiske overgangen fra barn til voksen, hvor kroppen på både godt og vondt endrer seg.

For forskere har det lenge vært et mysterium knyttet til hva som setter igang puberteten, og hvorfor noen kommer for tidlig eller for sent i puberteten.

Nå mener forskere ved danske Rigshospitalet at de har funnet genvariasjoner som henger sammen med for sen pubertet hos gutter.

Forskningen, «Genetic variation of Follicle-stimulating hormone action is associated with age at testicular growth in boys», er utgitt i fagbladet The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Det er variasjoner av et gen og en reseptor som har med produksjon av kjønnshormonet FSH å gjøre.

LEDET STUDIEN: Anders Juul ved Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion. 
LEDET STUDIEN: Anders Juul ved Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion. 

Alvorlige konsekvenser

Hos gutter inntreffer puberteten vanligvis når de er mellom ni og 14 år.

Hvis de har kommet opp i 15-, 16-, og 17-årsalderen uten å ha kommet i puberteten, kan de oppleve alvorlige konsekvenser på både kort og lang sikt.

Anders Juul er klinikksjef på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion, og leder forskergruppen som står bak studien.

Overfor Videnskap forklarer han hvilke konsekvenser for sen pubertet kan føre til:

– På kort sikt er det noen psykososiale problemer ved å være den siste i klassen som kommer i puberteten. Det kan føre til sosial isolasjon og tap av selvfølelse, sier han.

Og:

– Men sen pubertet kan også gi problemer på lang sikt. Voksne menn som har vært sent ute har en høyere risiko for benskjørhet, bipolare lidelser, depresjon og allergiske lidelser. De har også nedsatt sædkvalitet og overdødelighet.

Sammenlignet danske og chilenske gutter

Juul sier at forskningen kan forandre måten de møter pasientene på.

– Det er utrolig spennende, og det kan få betydning for hvordan vi taklet det klinisk når vi har med pasienter å gjøre som enda ikke har kommet i puberteten til tross for høy alder, sier han.

1130 danske gutter og 424 chilenske gutter har deltatt i studien.

Forskerne sammenlignet de to gruppene, og ved å måle guttenes testikler kunne de fastslå når de ville komme i puberteten.

Voksende testikler er et av de første symptomene på pubertet.

– I dag velger man ofte å sette pasienten igang med behandling, men nå har vi et nytt redskap, nå vi ved hjelp av en gentest kan finne ut av om pasienten har de genetiske variasjonen som henger sammen med sen pubertet, sier Juul til nettstedet.

Har gutten den genetiske variasjonen, vil legene følge ham et par måneder for å se om puberteten kommer av seg selv. Hvis den ikke gjør det, kan de sette igang behandlingen.

Utenom genetikk, kan også livsstil og miljøfaktorer påvirker når puberteten kommer igang. Både gutter og jenter må ha fett på kroppen for å kunne komme i puberteten.

– Det er formentlig et overlevelsesinstinkt fordi kroppen slår av reproduktive organene hvis den ikke har nok energi, sier han.