Trodde du at vanlige forbrukslån er snarveien inn i luksusfellen? Da må du tro om igjen. Tall fra BN bank viser nemlig at det er kredittkortene som lokker folk flest til å ta opp dyr gjeld.

– Hvis du ser på kundemassen som søker til banken på forbrukslån, så er jo majoriteten en 27-28 år gamle, sier adm. direktør Gunnar Hovland i BN bank.

– Og 70 prosent av de som søker gjør det nettopp for å betale ned på kredittkortgjeld og smålån.

Lokkes med rabatter

Forbrukslån er svært lønnsomt, og derfor har banker og finansforetak råsolgt kredittkort gjennom butikkjeder som Ikea, Expert, Elkjøp og XXL.

Kundene lokkes med at de ikke trenger betale før om seks måneder, og de som da kjøper kredittkort får ofte en rabatt på varen de kjøper.

De fleste kundene tar jo kredittkort der og da for å spare penger, sier Marit B. Borten, som leder avdelingen for forbrukslån i BN bank.

– Du kan få rabatt på Dieselbukser, du kan få rabatt på XXL, på reiser, reiseforsikringer. Men så kommer den første regningen, og så ser du at du faktisk ikke penger til det her, og så må du kanskje ta opp et nytt for å betale, og så er det en evig runddans.

De fattige får svi

Det er først om varen ikke betales etter seks måneder, at de skyhøye rentene slår til. I praksis er det dermed de som egentlig ikke hadde råd til kjøpet som betaler rabatten til de økonomisk bevisste kundene, som tar rabatten og betaler før forfall.

– For de som har økonomi til det og som kan matematikk og renteregning er dette lønnsomt, det men det er jo mange som kjøper ting de ikke har råd til, sier BN banksjef Hovland.

– Får du ti prosent rabatt på en sykkel til 50.000, koster sykkelen fortsatt 45.000 kr. Og det er et godt kjøp forsåvidt, men har du ikke råd til å kjøpe den sykkelen til 45.000 så bør du kanskje la være uansett.

Kan bli forbudt

Justisdepartementet har nå hatt nye forskrifter ute til høring, som vil gjøre det forbudt for butikkene å koble varesalg sammen med tilbud om kreditt.

– Vi er veldig bekymret for situasjonen, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

– Dette er jo selgere av kreditter som egentlig ikke vet at de selger kreditt, så vi må se om butikker er en egnet arena for dette. Heldigvis ligger det nå forslag til vurdering som vil avskjære den muligheten til kryssalg, og her tror jeg regjeringen må være fast i fisken, sier Jensen.

Forbrukerrådet regner med at muligheten for å kunne kombinere rabatter og kredittkort fjernes innen sommeren.

– En aktør som prøver å lokke folk inn på å kjøpe ting inn på kredittkort, gjennom en rabatt, og der dårlige betalerne betaler for rabatten til de gode betalerne, det er en forretningsmodell som ikke bra, sier Gunnar Hovland i BN bank.