ÅPEN OM SORGEN: I 2015 døde Rebecca Ellison (t.v.) av kreft. Hun etterlot seg mannen Rio Ferdinand og deres tre barn.
ÅPEN OM SORGEN: I 2015 døde Rebecca Ellison (t.v.) av kreft. Hun etterlot seg mannen Rio Ferdinand og deres tre barn. Foto: Paul Ellis

Ferdinand åpen om alkoholproblemer

– Forstår at noen får selvmordstanker, sier Rio Ferdinand om tiden etter konens bortgang.

I mai 2015 mistet Rio Ferdinand (38) konen Rebecca Ellison (34), som tapte kampen mot kreften. De hadde vært sammen siden den tidligere Manchester United-stopperen var 21 år gammel. Sammen hadde de tre barn.

Nå har en åpenhjertig Ferdinand snakket med Radio Times om tiden etter tapet av konen. Intervjuet er gjengitt i en rekke engelske aviser, blant andre Daily Mail og The Guardian. Tirsdag 28. mars kommer dokumentaren «Rio Ferdinand: Being Mum And Dad» på BBC.

– Drakk mye i flere måneder
– Hun pleide å re opp sengene på en bestemt måte. Da ungene fortalte meg det, fikk jeg følelsen av å være svak. Jeg tenkte at uansett hva jeg gjorde, ville det ikke være godt nok, forteller Ferdinand, og fortsetter:

– Det er all denne organiseringen og strukturen innad i et hjem som menn ikke ser. Kvinner tenker konstant hva som må gjøres. Jeg var vant til å stå opp, kle på meg, spise frokost med familien, løfte ungene opp, sette de ned og så dra på trening. Jeg tenkte at det var å gjøre min del, men det er bare den enkle delen. Hva med hvor er skoene deres? Hvor er klærne deres? Hvor er koffertene? sier han.

Ferdinand forteller at han misbrukte alkohol over flere måneder.

– I begynnelsen drakk jeg mye på nattestid. Vi er så heldige som har en dame som bor sammen med oss. Etter at hun la seg, gikk jeg ned i stuen for å drikke. Det gjorde jeg mye de første tre-fire månedene, men jeg sto opp for å følge barna til skolen, sier mannen med 81 landskamper for England.

Forstår at noen får selvmordstanker
Han er takknemlig for at han hadde mennesker rundt seg i sorgen.

– Et nettverk av mennesker rundt deg er så viktig. Jeg var heldig som hadde det, og jeg hadde også barna som en inspirasjon til å stå opp om morgenen og gjøre ting. Ikke alle har det, og derfor har jeg blitt mer sympatisk når folk har det virkelig tungt. Når jeg før hørte historier om selvmord, lurte jeg på hvordan noen kunne være så egoistiske, men nå kan jeg faktisk sympatisere med dem, for jeg forstår at du kan få slike tanker uten å ha et nettverk med mennesker rundt deg, sier Ferdinand, som forteller at hans ene sønn på vei ut av sykehuset la merke til en vegg fylt med takkekort.

– Han spurte hva det var. Jeg fortalte at det var kort som pasienter og familiene deres hadde lagt igjen til legene og sykepleierne som takk for hjelpen. Da svarte han at «de hjalp ikke mamma», sier han.

Ferdinand fikk gjennombruddet sitt i West Ham, og i 2000 dro han til Leeds. To år senere ble han verdens dyreste forsvarsspiller da Manchester United betalte over tre hundre millioner kroner for ham. Tolv sesonger og blant annet seks ligatitler ble det på Old Trafford, før han avsluttet karrieren i QPR i 2014/2015-sesongen.

– Som fotballspiller løfter du ikke en finger før du går ut på banen. Alt er tilrettelagt for deg. Skulle vi dra på ferie, trengte jeg bare å pakke min egen bagasje, for Rebecca hadde ordnet resten. Det var til og med sånn at jeg ikke visste hvordan jeg skulle gå til legen. Jeg hadde alltid brukt klubblegen, så jeg hadde ingen anelse, forteller Ferdinand.