PROTEIN: Atrax robustus regnes som en av verdens giftigste edderkopper. Denne er avbildet i Australian Reptile Park i Sydney. / AFP PHOTO
PROTEIN: Atrax robustus regnes som en av verdens giftigste edderkopper. Denne er avbildet i Australian Reptile Park i Sydney. / AFP PHOTO Foto: William West

Dødelig edderkoppgift kan gi håp til slagpasienter

Forskere har funnet et protein i giften til en av verdens giftigste edderkopper som kan redusere skadene etter et hjerneslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Funnet av proteinet i giften til funnel-edderkoppen, eller Atrax robustus, som den heter på latin, er oppløftende nyheter for hjerneforskerne, melder AFP.

Hvert år dør seks millioner mennesker av hjerneslag i verden. Fem millioner overlever med ulike grader av skader på hjernen.

Proteinet i den dødelige giften skal kunne forhindre eller begrense skader i hjernen etter et hjerneslag.

Forskere ved universitetet i Queensland, Australia, og Monash universitetet, sier proteinet, Hi1a, blokkerer kanalene som fører til hjerneskadene etter slag.

– Vi tror at vi for aller første gang har funnet en måte å minimere effekten av hjerneskade etter slag, sier mannen som leder forskningsprosjektet, Glenn King, til AFP.

Hi1a ble funnet ved å melke giften fra tre funnel-edderkopper. Edderkoppen finnes kun i Australia, og bittet vil være dødelig om en ikke raskt får en dose antistoff. Forskerne har laget en syntetisk versjon av proteinet, og gjort forsøk på rotter. Resultatene er meget oppløftende.

Beskytter i åtte timer

– Hi1a gir en eksepsjonell beskyttelse åtte timer etter slaget, som er et langt og viktig tidsrom hvor man kan starte behandling, sier King.

Forskerne håper å kunne starte testing av ny medisin på mennesker innen to år.

Leger gleder seg over den lovende forskningen.

– Det betyr at vi kan få et trygt middel som beskytter nervene som kan gis til slagpasienter i ambulansen, og forhindre mange skader, sier Stephen Davis ved Royal Melbourne Hospital.

Det er ekstremt viktig å få rask behandling for hjerneslag. Hvert sekund teller. Skadene kan minimeres betraktelig om pasienten får rask behandling, og liv kan reddes.

Fakta om hjerneslag

Symptomene på hjerneslag oppstår plutselig og er avhengig av hvilken del av hjernen som er rammet. Symptomene kan variere fra for eksempel en lett svekkelse i en hånd til tydelig lammelse i hele ene siden av kroppen. Noen får kraftig hodepine, mens andre opplever å ikke ha smerter i det hele tatt.

Andre symptomer kan være språkforstyrrelser, synsproblemer, balanseproblemer eller svimmelhet. De mest alvorlige tilfellene av hjerneslag kan føre til plutselig bevisstløshet og død. Hjerneslag er den tredje vanligste dødsårsaken i Norge.

FAST-regelen

Ved 80-85 prosent av alle akutte hjerneslag vises ett eller flere av de vanligste symptomene på slag. Det viktigste å huske ved mistanke om hjerneslag er sammenfattet i ordet FAST:

  • F – fjes, lammelser i ansiktsmuskulatur/fjes (facialisparese)
  • A – arm, lammelse i en arm (armparese)
  • S – språkforstyrrelse, for eksempel problemer med å finne riktig ord
  • T – tid (Hvert sekund teller - Ring 113 umiddelbart)

En enkel test kan redde liv:

Om personen har problemer med noen av disse oppgavene ring 113, fortest mulig:

  • Be personen om å smile eller le
  • Be personen om å løfte begge armene
  • Be personen om å si en enkel sammenhengende setning
  • En rask identifisering av akutt hjerneslag gjør at den slagrammede umiddelbart blir innlagt på sykehus for behandling.
  • Hvert minutt teller ved hjerneslag