Adrian (27) trodde TV-kameraene skulle forverre tourettes-lidelsen – men han fikk seg en overraskelse

Nå oppfordrer 27-åringen andre til å melde seg på TV 2s nye dokumentarserie Employable Me.

TV 2 er i gang med innspillingen av en ny dokumentarserie om mennesker med nevrobiologiske diagnoser som tourettes syndrom, autisme og asperger syndrom som søker etter arbeid.

Denne tirsdagen gjestet 71 grader nord-deltaker Adrian Lund (27) God morgen Norge sammen med programskaper Vidar Nordli-Mathisen.

27-åringen har Tourettes syndrom, en arvelig nevrobiologisk lidelseer preget av fysiske og vokale tics.

Han er ikke i tvil om at TV-deltakelsen var forenlig med syndromet. Han fikk seg til og med en real overraskelse.

– For min del ble det veldig trygt etter hvert fordi alle i produksjonen visste hvem jeg var. Det jeg trodde skulle være kjempetriggere med fire-fem kameraer 16 timer i døgnet har vært den største tryggheten jeg har opplevd. For da visste folk om meg og hvorfor jeg rope, viste fingeren og kastet slengkyss til programlederen, sier Lund i videoen du kan se øverst i artikkelen.

Vil du melde deg på TV 2s nye dokumentarserie? Her finner du søknadsskjemaet.

Ikke overrasket over at folk snur seg på gata

For Lund har Tourettes syndromet gjort at ungdomstiden ble tøff. Ticsene gjorde at han skilte seg ut på skole og fotballtrening.

Den dag i dag snur folk seg fortsatt etter ham på gata når ticsene og de ukontrollerbare lydene kommer, men det er ikke noe han tar tungt.

– Jeg velger å tro at det nå er ganske mange i Norges land som vet hvem jeg er, så når jeg går ute blir jeg roligere fordi de vet at «Adrian, det er han med Tourettes i 71 grader nord». Det er en trygghet. Jeg kan si til meg selv at det egentlig ikke er noen som reagerer, folk snur seg fordi de lurer på hva i all verden slags lyd som kommer, og det er en helt normal reaksjon.

Mener arbeidslivet må bli flinkere til å tilrettelegge

27-åringen har god erfaring fra arbeidslivet. Han har jobbet ti år i butikk, og jobber i dag som foredragsholder.

Det er ikke like enkelt for andre i samme situasjon. Vidar Nordli-Mathisen forteller at dét er grunnen til at den nye dokumentarserien, som foreløpig er uten tittel, skal lages.

– Arbeidslivet er ganske konformt. Vi har masse konvensjoner som regulerer det. Hvis du for eksempel sliter med at du er engstelig i sosiale former, at du sliter litt med akkurat de normene, så er den terskelen for å komme inn i arbeidslivet ganske store, sier produsenten.

– Det interessant er at en del av disse menneskene har ressurser som gjør at hvis de blir satt på rett plass, vil de gjøre en bedre jobb enn gjennomsnittspersonen i Norge. Én ting er å hjelpe disse menneskene, men det handler også om å bevisstgjøre samfunnet og ikke minst arbeidsgivere på at hvis man bare legger til rette, hvis man kan ta en sving utenom den faste måten å rekruttere på og legge til rette for disse menneskene, så har man fantastisk gode og lojale arbeidsgivere, fortsetter han.

Oppfordrer andre til å ta grep: – Det skjer ingenting i sofaen!

Nordli-Mathisen understreker at dokumentarserien ikke bare søker etter folk med Tourettes.

 Her snakker Adrian om den tøffe ungdomstiden

– Vi er ute etter folk med for eksempel Autisme, Asbergers, ADHD eller andre diagnoser som gjør at de kanskje sliter med å komme seg inn i arbeid, til tross for at de har gode ressurser og egentlig kunne gjort en god jobb. Ikke minst for sin egen del, men også for samfunnet, forklarer han.

– Vi er ikke på jakt etter skuespillere eller ekstroverte folk. Folk skal være seg selv. Hvis de er åpne for å fortelle sin historie og vise hvem de er, så er det det eneste kravet vi stiller, legger han til.

Lund er tydelig på at han mener folk bør ta sjanser når de byr seg.

– Det skjer ingenting i sofaen! Bare det å tørre å komme seg ut ... Og se at det ikke er skummelt i det hele tatt. Du lager deg sperrer i hodet. Og det gjør du spesielt hvis du sitter i sofaen. Det er bare å prøve å komme seg ut. Og så vil jeg oppfordre arbeidsgivere til å tørre å faktisk ansette folk som er «annerledes», i hermetegn, fordi vi er akkurat som alle andre. Jeg har vært heldig og møtt på arbeidsgivere som har turt det.

Meld deg på TV 2s nye dokumentarserie her.