GLAD I NORGE: Tidligere presidentkandidat for demokratene, Bernie Sanders, hyller Norges plassering på FNs lykke-liste.
GLAD I NORGE: Tidligere presidentkandidat for demokratene, Bernie Sanders, hyller Norges plassering på FNs lykke-liste. Foto: NTB Scanpix/Skjermpdump Facebook 

Bernie Sanders hyller lykke-Norge

– Hvorfor er folk i Norge lykkeligere enn i USA? Det er ikke så komplisert, skriver senatoren retorisk på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demokraten er kjent for å være tilhenger av skandinaviske velferdsmodeller og ramser opp en rekke grunner til at Norge scorer aller best på lykkeindeksen til FN.

Velferdsgoder

«Norge er nå det lykkeligste landet i verden (...) Hvorfor er folk i Norge lykkeligere enn i USA? Det er ikke så komplisert», skriver Bernie Sanders på sin offisielle facebookside.

«Mens hundretusener av intelligente unge amerikanere ikke tar utdannelse fordi de ikke har råd, er offentlige universiteter gratis i Norge».

«Mens USA er det eneste landet i verden som ikke har garantert helsehjelp som en rettighet, har Norge et offentlig helsevesen som gir gratis helsehjelp til alle innbyggere».

«Mens USA er det eneste landet som ikke garanterer arbeidere betalte sykedager, garanterer Norge 50 betalte sykedager», skriver den folkekjære amerikanske politikeren.

Han peker også på at USA har den høyere barnefattigdomsraten enn land de normalt sammenligner seg med, mens Norge har en av de laveste, tett fulgt av Danmark og Finland.

Innlegget til Sanders er delt over 16.000 ganger, likt 69.000 ganger, og diskusjonen går varmt i kommentarfeltene.

Negativ trend for USA

USA falt fra 13. til 14. plass i årets World Happiness Report, og har falt jevnt og trutt på indeksen de siste ti årene.

I rapporten er det et eget kapittel som tar for seg den negative utviklingen til USA. De har falt på listen de siste årene til tross for at gjennomsnittsamerikaneren har bedre økonomi nå enn for ti år siden.

Økonom Jeffrey Sacks ved Columbia University har også vært med å utarbeide rapporten. Han sier at samholdet i Norge er sterkt sammenlignet med USA.

– Vi blir mer og mer fiendtlig innstilt. Og myndighetene blir mer og mer korrupt, og ulikhetene øker, sier Sacks til AP.

– Det er en langvarig trend, og forholdene blir verre, sier han pessimistisk.

Menneskelige verdier

Økonom John Helliwell er også medskribent av rapporten. Han legger vekt på at Norge rykker opp på tross av lavere oljepris og dårligere økonomi.

– Det er de menneskelige egenskapene som teller. Hvis de rikdom gjør det vanskeligere å ha gode relasjoner til andre, er det verdt det?, sier til AP.

– Materielle behov kan stå i veien for det menneskelige, sier han.

Bernard «Bernie» Sanders er amerikansk senator fra delstaten Vermont. Han stilte som kandidat i Det demokratiske partis nominasjonsprosess til presidentvalget i USA 2016, men tapte for Hillary Clinton i siste runde. I etterpåklokskapens navn mener mange populære Sanders kunne gjort det bedre i presidentvalget enn Clinton som slet med imaget blant mange amerikanere.