Redder ut hele familier fra bombede hus i Damaskus

Røde Kors mener situasjonen i Øst-Damaskus minner om Øst-Aleppo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Titusenvis av sivile er fanget i opprørskontrollerte områder øst i Damaskus, der det er harde kamper mellom det syriske regimet og væpnede opprørsgrupper.

– For to uker siden begynte regimet å ta tilbake tidligere opprørskontrollerte områder i Damaskus. De siste 48 timene har kampene vært mer intense, spesielt søndag, da opprørsgruppene gikk til motangrep mot regimets offensiv. Regimets offensiv er rettet mot opprørsstillinger på frontlinjen mot Damaskus, sier Røde Kors' representant i Syria, Ola Ulmo, til NTB.

Redder ut familier

Videoen over er publisert av redningsgruppen «De hvite hjelmene». Den skal være tatt i bydelen Jobar i Øst-Damaskus, etter et bombeangrep mandag formiddag.

Sivile familier hjelpes ut av ødelagte bygninger og barn dekket i støv bæres ut. Det er ikke kjent om noen ble drept i angrepet.

Se videoen øverst. TV 2 advarer mot sterke inntrykk.

Ulmo kom søndag tilbake til den syriske hovedstaden etter et besøk i Øst-Aleppo. Han sammenligner situasjonen i Øst-Damaskus med situasjonen i Øst-Aleppo før regimet gjenerobret bydelen i desember i fjor.

– Akkurat nå, på kort sikt, er situasjonen ustabil og farlig for sivilbefolkningen. I østlige Damaskus, som er kontrollert av opprørere og omringet av styrker fra regimet, foregår det intense kamper. Det er veldig store ødeleggelser, de kan sammenlignes med bildene vi får fra Aleppo, sier han.

– Intense luftangrep

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble opprørskontrollerte stillinger i Øst-Damaskus rammet hardt av luftangrep mandag. Hvorvidt det var kampfly fra regimet eller fra deres allierte, er uklart.

– Det har vært intense luftangrep siden daggry mot opprørskontrollerte stillinger i Jobar, der opprørernes offensiv startet. Regimet og dets allierte har tatt tilbake initiativet og rammer opprørsgruppene, sier Rami Abdulrahman, leder for SOHR.

Luftangrepene var en reaksjon på at opprørere og allierte jihadistiske krigere ledet av Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten og al-Qaidas forlengede arm i Syria, angrep regimestillinger i de østlige distriktene Jobar og Qabun søndag.

Mandag formiddag siterte imidlertid statlig syrisk TV en talsperson for hæren som sa at regimet har «tatt tilbake kontrollen over alle stillingene som terroristene hadde infiltrert søndag».

– Sivile rammes

Ifølge SOHR ble minst 26 regimesoldater og 21 opprørere og jihadister drept i sammenstøtene søndag. Hvor mange som ble rammet av luftangrepene mandag er uklart.

I Damaskus by har det imidlertid vært uvanlig stille i gatene, ettersom mange sivile velger å holde seg innendørs. Opprørerne har de siste ukene gjennomført flere selvmordsangrep og avfyrt raketter mot politiske og militære mål i byen.

Flere titall sivile er drept og flere andre såret i løpet av de siste 48 timene, hovedsakelig i Øst-Damaskus, ifølge Røde Kors.

– Noen få har blitt rammet i byen, men vi er mest bekymret for de sivile i de opprørskontrollerte lommene øst for Damaskus. Det er vanskelig for oss å nå fram med helsehjelp og medisiner til frontlinjen der, sier Ulmo.

Kan bli som Øst-Aleppo

Organisasjonen er særlig bekymret for situasjonen dersom regimet beslutter at de skal trappe opp kampene for å gjenerobre de østlige områdene.

– I de neste ukene og månedene, hvis regimet bestemmer seg for det, er det en fare for at Øst-Damaskus utsettes for en lignende situasjon som den i Øst-Aleppo og de lidelsene det medfører, sier Ulmo. Han understreker likevel at situasjonen foreløpig er bedre og mer stabil i Damaskus enn i andre deler av Syria.

Opprørere og regimet inngikk i desember en landsomfattende våpenhvile, men kampene har fortsatt i store deler av landet, også i hovedstaden.

(©NTB/TV 2)