VITNET: FBI-sjefen vitnet i en høring i Representantenes hus mandag.
VITNET: FBI-sjefen vitnet i en høring i Representantenes hus mandag. Foto: Joshua Roberts

FBI-sjef bekrefter:

Etterforsker mulige bånd mellom Russland og Trump

FBI-sjefen avviser at president Donald Trump ble avlyttet av Barack Obama. Samtidig bekrefter han at de etterforsker mulige bånd mellom Trump og Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FBI-sjef James Comey bekrefter at de etterforsker mulige bånd mellom Trumps folk og Russland.

Comey bekreftet etterforskningen under en høring i Representantenes hus mandag, og kaller det en «åpen, pågående etterforskning».

Det er første gang Comey offentlig bekrefter at FBI etterforsker koblinger mellom Trump og Russland.

FBI-sjefen avviste også president Donald Trumps påstand om at forgjengeren Barack Obama avlyttet ham i valgkampen.

– Det foreligger ingen informasjon som støtter opp om påstanden om at FBI avlyttet Donald Trumps kontor, sa Comey under en høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus mandag.

Avviste avlytting

Mandag formiddag amerikansk tid vitnet FBI-sjef Comey og NSA-sjef Michael S. Rogers for etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Et sentralt spørsmål under høringen ble Trumps påstander om at hans kontor ble avlyttet av president Obama under valgkampen. Det er hittil ikke lagt fram noe som helst bevis for at avlytting har funnet sted, og Comey avkreftet også avlyttingen.

– Det kan bli både en seier og et tap for Trump i dag, sa USA-kommentator og rådgiver i tankesmien Agenda, Thor Steinhovden, til TV 2 før høringen.

Det var nemlig ventet at Comey ville avkrefte at det er noen som helst kobling mellom Trump og Russland. Dette ville i så fall være en seier for Trump.

I stedet bekreftet Comey at det foregår en etterforskning av mulige bånd mellom Trumps folk og Russland.

Vil Trump beklage?

Steinhovden forklarer at det er knyttet spenning til hvorvidt relasjonen mellom FBI-sjefen og Trump vil forandre seg, etter at Comey gikk i mot presidenten i spørsmålet om Obama-avlytting.

– Hva betyr det for videre samarbeid mellom Comey og Trump hvis FBI-sjefen går ut og kritiserer Trump? Og hva betyr det for Trump – vil han for første gang bli tvunget til å si unnskyld? sier han.

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor Trump dundret ut anklager mot Obama dersom han ikke hadde noen beviser i bakhånd. Steinhovden tror imidlertid det var et forsøk på å flytte medias fokus.

– Han er jo kjent for å forsvare seg med å angripe andre. Dette var nok et forsøk på å flytte overskriftene, som slo ut litt annerledes enn han hadde forventet. Men Trump fortsetter jo å være en president for egne tilhengere, og for dem gjør det ikke noe at slike anklager kommer ut, sier han.

– Har innsett at de må være kritiske

Utspørringen av FBI- og NSA-sjefen skjedde i Representantenes hus. Å se hvor kritiske republikanerne kommer til å være mot sin egen partifelle Trump i under og i etterkant av høringen, er også et spenningsmoment.

– De har sakte, men sikkert, gått fra å ikke være kritiske i det hele tatt, til å innse at de må være kritiske. Til og med Devin Nunes, leder for etterretningskomiteen, har innsett at det ikke går an å la være å være kritisk, sier Steinhovden.

– De må beholde et visst nivå av verdighet, og da må de være kritiske, sier han.