Mysteriet Kambomannen:

Nytt blodfunn i 30 år gammelt mysterium

OSLO (ÅSTED NORGE/TV 2): Hvem er den døde mannen på jernbanen? På en sigarettpakke som har ligget i en pose i 30 år finner DNA-eksperten mulige blodspor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1987 blir en mann funnet død på toglinjen mellom Kambo og Moss i Østfold. Han har ingen identitetspapirer på seg og de fleste merkelappene i klærne er fjernet.

I dag ligger saken hos Den nasjonale ID-gruppen i Kripos.

En av 15 uløste saker

Per Angel som leder gruppen forteller til Åsted Norge at de per i dag har 15 saker hvor de har en kropp eller kroppsdeler som de ikke har klart å identifisere opp mot et navn.

– I Norge er uvanlig at vi ikke identifiserer. Altså vi har i dag 15 saker i Norge hvor vi ikke har klart å tilbakeføre kroppsdeler eller kroppen til et kjent menneske. Sånn sett er dette en sak som ligger i bakhodet til de som jobber med det hele tiden. Det burde være mulig å få det til. Det er masse informasjon i saken. Så sånn sett burde vi ha identifisert vedkommende. Og det forundrer oss jo.

Saken fra Moss har tilnærmet ligget urørt siden slutten av 1980-tallet. På begynnelsen av 1990-tallet ble saken delvis gjennomgått, uten at man kom noe nærmere.

Etter at Åsted Norge begynte å undersøke saken har Kripos på ny sett gjennom materialet.

Det viser seg at det fortsatt eksisterer flere dokumenter samt en pappkasse med samme saksnavn.

Asbjørn Hansen og Per Angel undersøker klærne og gjenstandene som ble funnet på det uidentifiserte liket i 1987.
Asbjørn Hansen og Per Angel undersøker klærne og gjenstandene som ble funnet på det uidentifiserte liket i 1987. Foto: Kristian Ervik

Per Angel har funnet pappkassen i arkivet hos Kripos.

– Jeg har så vidt sett oppi og konstatert at det er riktig sak, men dette har ligget urørt i mange år, forteller Angel.

I kassen finner vi klær og gjenstander. En jakke, en genser, en skjorte, en støttestrømpe, et lommetørkle, en underskjorte uten ermer, en Swiss army lommekniv, et belte, et par sko av merket Mephisto og en sigarettpakke av merket Camel.

Men noen av klærne som mannen hadde på seg da han ble funnet, er borte. Underbuksen og dongeribuksen, samt en av støttestrømpene er borte.

Bildene fra obduksjonen viser at mannen hadde på seg dette, men det har trolig blitt kastet på grunn av blodsøl.

Alle klærne har blitt grundig vasket.

Denne pappkassen har vært lagret i arkivet hos Kripos i snart 30 år. I kassen ligger klærne og gjenstandene som ble funnet på den såkalte Kambomannen.
Denne pappkassen har vært lagret i arkivet hos Kripos i snart 30 år. I kassen ligger klærne og gjenstandene som ble funnet på den såkalte Kambomannen. Foto: Kristian Ervik

– Materialet er på ingen måte håndtert med tanke på DNA og den type ting. Så sånn sett så er det toget gått. Kravet til å håndtere dette med dagens tankegang, den er ikke til stede, rett og slett. Men likevel…vi kan være forsiktig, sier Angel.

Skoene og gjenstandene blir derfor ikke tatt ut av plastposene det ligger i.

I 1987 var DNA-teknologi fortsatt i startfasen, og det var derfor ikke vanlig å sikre spor i form av biologisk materiale. Derfor ble klærne vasket slik at de kunne brukes i en etterlysning. Dermed er viktige spor gått tapt.

Kripos ønsker likevel å gjøre et forsøk på å sikre DNA fra gjenstandene.

DNA-undersøkelser

Det er ved avdeling for rettsgenetikk ved Rikshospitalet alle undersøkelser i kriminalsaker blir gjennomført.

Vi blir møtt av overingeniør Jan Åge Starberg som skal undersøke klærne og gjenstandene.

Overingeniør Jan Åge Starberg ved avdeling for rettsgenetikk på Rikshospitalet sikrer spor på gjenstandene.
Overingeniør Jan Åge Starberg ved avdeling for rettsgenetikk på Rikshospitalet sikrer spor på gjenstandene. Foto: Kristian Ervik

– Jeg har aldri undersøkt en sak som er så gammel. Men hvis det blir lagret tørt, og ikke utsatt for fuktighet…så kan det i prinsippet holde seg veldig veldig lenge, forteller Starberg.

Han skal undersøke om han kan finne hudceller eller blod. Blod er den beste DNA-kilden, men kvaliteten kan degraderes over tid - derfor er ingenting sikkert.

For å finne blod brukes en indikasjonstest. Den blir blå ved spor av det som kan være blod.

I og med at klærne er vasket, er det gjenstandene som blir fokus i undersøkelsene.

Det tar ikke lang tid før første reaksjon kommer.

– Ja…Nå fikk jeg en reaksjon. Det er den som er litt mørkerød på den kanten av sålen her.

En liten flekk på siden av skosålen gir en kraftig reaksjon. Flekken er knappe tre millimeter stor.

– Ja…dette er nok blod. Reaksjonen ble såpass kraftig, sier Starberg.

Han sikrer en prøve som skal sendes til laboratoriet til nærmere undersøkelser.

Selv om reaksjonen er kraftig, er det ikke sikkert at det er nok. Det må gjøres flere undersøkelser.

Sigarettpakken som ble funnet på liket inneholder fem sigaretter. Det mørkerøde stoffet på sølvpapiret inne i sigarettpakken kan være blod.
Sigarettpakken som ble funnet på liket inneholder fem sigaretter. Det mørkerøde stoffet på sølvpapiret inne i sigarettpakken kan være blod. Foto: Kristian Ervik

Sigarettpakken som ble funnet på den ukjente mannen har vært oppbevart i den samme gjennomsiktige plastposen i snart 30 år. Det kan være håp om å finne hudceller som har blitt bevart på pakken.

Det er fem ubrukte sigaretter igjen i pakken. De er misfargede.

– Misfarging er typisk når de er utsatt for fuktighet. Det er ikke noe gunstig hvis vi skal prøve å finne noe biologisk materiale som vi skal finne noe DNA-profil fra. Fuktighet gjør at DNA blir degradert og ødelagt.

Pakken tas ut av plasten. Da kommer det til syne et mørkt område på sigarettpakken.

– Det kan nesten se litt brent ut.

Starberg skraper forsiktig på sigarettpakken og drypper en dråpe fra indikasjonstesten på testpapiret. Det blir blått. En kraftig blåfarge.

– Det er rart hvis dette skulle være blod..men...Ja, det var det. Det ga indikasjon for blod. Så det rødlige materialet her er nok blod.

Prøvene blir lagt inn i labdatasystemet for videre undersøkelser.

– Jeg har egentlig rimelig god tro på at vi skal få dette her til. At vi skal klare å få frem en DNA-profil.

Når laboratorieprøvene er ferdig analysert kommer svaret på om blodet kan gi en fullverdig DNA-profil i den over 30 år gamle saken.