advarer mot nett-dating:

Slik blir du svindlet i jakten på kjærlighet

PASS PÅ: I din søken etter kjærlighet på nett kan du isteden bli svindlet.
PASS PÅ: I din søken etter kjærlighet på nett kan du isteden bli svindlet. Foto: © Eugenio Marongiu
Tusenvis av nordmenn finner kjærligheten på nett, og nå advarer politiet mot svindlere som bruker datingtjenestene til å lure single. Sjekk faresignalene du må være obs på.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har blitt utrolig vanlig å søke etter nye bekjentskaper på datingtjenester som Tinder og Match på internett. Men vær forsiktig, for det er ikke sikkert personen på den andre siden bare ønsker ditt selskap.

Møre og Romsdal politidistrikt advarer i en pressemelding mot kriminelle som er på jakt etter ensomme og sårbare personer de kan lure penger fra.

– Har du først sendt et mindre beløp, kommer det ganske snart spørsmål om å få mer, sier leder av økoteamet på Sunnmøre, Eivind Klokkersund.

– Svindlerprofilen er tilpasset deg

Politiet forteller om en kvinne fra Sunnmøre som i begynnelsen mottok varme ord fra en tillitsvekkende mann. Etter fine samtaler ba mannen om en stor sum penger, og kvinnen sendte et sekssifret beløp til mannen hun var blitt så godt kjent med. Heldigvis fattet banken mistanke og stoppet transaksjonen etter kontroll.

– Politiet ble koblet inn og vi så blant annet at det var dokumentforfalskning og ID-tyveri, sier Klokkersund.

Han oppfordrer om å la noen du kjenner se på situasjonen, dersom det blir spørsmål om å overføre penger på nettet. Klokkersund sier de kriminelle bruker den personlige informasjonen du har lastet opp på sjekkenettstedet i kombinasjon med andre opplysninger de finner om deg på nettet.

– De falske profilene de selv har opprettet er gjerne utformet for å passe dine interesser, advarer Klokkersund.

– Du kan ha deltatt i hvitvasking

Et overslag fra Økokrim tilsier at det stort sett er godt voksne nordmenn som går i fella. I 2015 sendte 209 norske kvinner og menn til sammen over 280 millioner kroner til svindlere i utlandet. Klokkersund sier sekssifrede beløp flere ganger har blitt stoppet av bankene.

– Dessverre er det også gjennomført overføringer der enkeltpersoner har mistet store summer som de ikke vil få tilbake. Mørketallene nasjonalt er store, spesielt opp mot de mange mindre summene som blir sendt ut av landet, sier lederen for Sunnmøre-politiets økoteam.

Han sier at du i tillegg til å miste pengene dine, kan bli uvitende deltager i hvitvasking gjennom å sende penger ut av landet.

– Svindelen blir stadig mer avansert. Det er her bankene kan hjelpe politiet. Om du tror du er utsatt for denne typen svindel må du si ifra, oppfordrer Klokkersund.

Her er faresignalene du må være obs på

Politiet i Møre og Romsdal har en liste over ulike kjennetegn som kan tyde på at du holder på å bli utsatt for nettsvindel:

1. Personen ber deg gå ut av sjekkenettstedet og vil kommunisere med deg gjennom epost eller private chattetjenester.

2. Personen gir svært tidlig uttrykk for hjertevarme og kjærlighet .

3. Personen vil raskt ha private opplysninger om deg.

4. Personen sender deg fotografier av seg selv som ser profesjonelle ut.

5. Personen sender deg store mengder epost.

6. Personen påstår at han/hun for eksempel er fra et europeisk land, men er på reise eller jobber i utlandet.

7. Personen vil komme på besøk, men kan dessverre ikke komme på grunn av en tragisk hendelse.

8. Personen ber om penger for å dekke en reise, akutt sykdom, opphold på sykehus for et medlem av familien, visumutgifter eller lignende.

9. Personen skal starte opp forretningsdrift som du får være del av, og som du skal få ut inntekter av senere i en felles framtid sammen med personen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook