AVSLØRER DISKRIMINERING: I filmen «En for alle» ser man hvordan romfolk diskrimineres på restauranter, utested og campingplasser. Nå blir flere saker anmeldt. Foto: Gorm K. Gaare.  
AVSLØRER DISKRIMINERING: I filmen «En for alle» ser man hvordan romfolk diskrimineres på restauranter, utested og campingplasser. Nå blir flere saker anmeldt. Foto: Gorm K. Gaare.  

Ble nektet adgang – hvit nordmann slapp inn

– Jeg er sjokkert over omfanget av diskrimineringen, sier fotograf Gorm K. Gaare, som har dokumentert hendelsene.

Syv norske bedrifter blir mandag anmeldt for diskriminering.

– Det er snakk om syv utesteder og campingplasser som har diskriminert romfolk, sier Balder Hasvoll i Romtiltaket i Oslo kommune til TV 2.

Det er dokumentarfilmen «En for alle», laget av fotograf Gorm. K. Gaare, som danner bakgrunnen for anmeldelsen.

Nektes plass på camping

I filmen ser man hvordan en rom-skuespiller ringer en campingplass i Østfold.

Han oppgir at han er sigøyner, og får da beskjed om at det er fullt. Så ringer en norsk skuespiller opp, og får bestille uten problemer. Like etter ringer nordmannen tilbake og avbestiller plassen. Når så den romske skuespilleren ringer igjen, og spør om de har fått ledige plasser, får han fortsatt beskjed om det er fullt.

Det samme skjer ved besøk på et utested i Oslo. En romsk skuespiller blir nektet inngang på grunn av at han har på seg joggesko. Men når en etnisk norsk person like etter kommer inn med de samme joggeskoene er det ikke noe problem, til tross for at nordmannen gjør et nummer ut av skoene, og beklager at han har dem på.

Hasvoll i Oslo kommune sier at det er viktig å få satt diskrimineringen romfolk opplever i hverdagen på dagsorden.

Natalina Jansen er lei av fordommene.    – Nå må vi få en stemme, sier hun.   
Natalina Jansen er lei av fordommene.    – Nå må vi få en stemme, sier hun.    Foto: Privat

– Jeg jobber med disse problemstillingene daglig, og ser at det sjelden får konsekvenser. Det er lite diskrimineringsvern og få sanksjonsmuligheter.

Unntaket er i en nylig avgjort sak i LIkestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Her hadde en kvinne fått avslag fra styret i et borettslag på Bryn i Oslo da hun ønsket å leie en leilighet. Kvinnen fikk medhold, og saken ble anket. Hun vant frem også i Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Må bli mer synlig

Natalina Jansen i Romsk råd sier til TV 2 at det er på tide at romfolk blir synlige og får en stemme i Norge.

– Vi møter diskriminering hver eneste dag, på alle fronter i samfunnet. Både hos myndigheter og hos politiet, men også på restauranter, utesteder og campingplasser.

Jansen sier hun er glad for at de for første gang kan dokumentere diskrimineringen så systematisk som gjennom denne dokumentarfilmen, og at hun håper den får følger.

Etter å ha tatt kontakt med politiet i Oslo, har hun fått avtale om et møte mandag, og det er under dette møtet anmeldelsene skal leveres.

Stedene som anmeldes har ennå ikke blitt konfrontert med materialet, og Jansen regner med at de ikke blir glade når de ser foto-opptaket.

– Jeg håper at dette på sikt kan bety mindre diskriminering overfor oss. Vi ber bare om at ikke alle skjæres over én kam. Det er jo ikke slik at selv om Breivik gjorde noe forferdelig, så er alle nordmenn sånn, sier 36-åringen som har bodd i Norge hele livet.

Sammen med to andre i Det romske rådet har hun skrevet en kronikk i dagens VG, hvor de ber likestillingsminister Solveig Horne (Frp) om å komme med konkrete løsninger på hvordan de kan bli kvitt diskrimineringen.

Overrasket over omfanget

Med skjult kamera og mikrofon vises diskrimineringen i filmen. Foto: Gorm K. Gaare. 
Med skjult kamera og mikrofon vises diskrimineringen i filmen. Foto: Gorm K. Gaare. 

Fotograf Gorm. K. Gaare sier til TV 2 at han er overrasket over hvor mye diskriminering de opplevde i løpet av filmprosjektet.

– Det har aldri før blitt bevist i en så systematisk sammengheng. Det var også flere episoder som fant sted, men som var vanskelig å få på film. Jeg er overrasket over omfanget og hvor uttalt diskrimineringen i mange tilfeller var.

– Hva var din motivasjon for å sette i gang med prosjektet?

– Jeg har tidligere vært med på en bok om romfolk i Norge. Jeg syntes det var utrolig spennende, det er en del av Norge som er så lite kjent. Under dette arbeidet opplevde jeg at det var situasjonene i hverdagen de var opptatt av. Da bestemte jeg meg for å ta det et steg videre, sier Gaare.

Han håper at sakene får følger, og mener politikerne må på banen.

Filmen, som har fått støtte av Fritt ord og av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, blir presentert på en separatutstilling som åpner i Interkulturelt museum i Oslo torsdag.