FULL TIMEPLAN: Uken er spekket med høringer om sentrale politiske saker for president Donald Trump (AP Photo/Alex Brandon)
FULL TIMEPLAN: Uken er spekket med høringer om sentrale politiske saker for president Donald Trump (AP Photo/Alex Brandon)

Nå venter en skjebneuke for Donald Trump

Tre sentrale saker for Trump tas opp blant amerikanske folkevalgte denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Russland, en ny høyesterettsdommer og helsepolitikken blir gjenstand for politiske diskusjoner på høyt nivå denne uken.

Det starter allerede mandag når FBI-sjef James B. Comey og NSA-sjef Michael S. Rogers skal vitne for etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Avlytting

Et sentralt spørsmål under høringen blir Trumps påstander om at hans kontor ble avlyttet av president Obama under valgkampen.

Det er hittil ikke lagt fram noe som helst bevis for at avlytting har funnet sted, og ifølge CNN er det ventet at Comey vil si under høringen at det ikke var noen avlytting. Det vil i så fall være et sviende nederlag for presidenten.

Comey og Rogers skal også snakke om beskyldningene om at Russland påvirket utfallet av presidentvalget og mulige forbindelser mellom Trumps nære allierte og Kreml.

Ifølge Washington Post kan høringen bli en «blockbuster» – altså en publikumsfavoritt – når de folkevalgte borer i hva etterretningsorganisasjonene vet om forbindelsene mellom Trump-sfæren og russere.

Høyesterett

Mandag starter også en fire dager lang høring av Trumps utpekte kandidat som høyesterettsdommer, Neil Gorsuch. Gorsuch har gjort lite av seg siden nominasjonen ble kjent, men demokratene vil trolig ikke gjøre det enkelt for Gorsuch i høringen.

Utnevnelsen av høyesterettsdommere i USA er en handling av stor politisk betydning. Om dommeren er liberal eller konservativ, vil ha betydning for dommenes utfall og dermed for hvordan sentrale deler av lovverket som omhandler for eksempel abort og våpenreguleringer tolkes.

Takk for sist

Demokratene har på ingen måte glemt at republikanerne saboterte utnevnelsen av mannen Obama ønsket som høyesterettsdommer, Merrick Garland.

Obama nominerte Garland etter at Antonin Scalia døde i februar 2016. Men republikanerne, som satt med flertallet i Senatet, erklærte at de ikke ville utnevne noen ny dommer i løpet av Obamas siste år som president. Denne episoden ventes å gjøre høringen svært intens.

Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein fra California forsikrer overfor Wahington Post at hun har et arsenal av spørsmål hun vil stille Gorsuch:

– Stemmerett. Abort. Våpen. Bedrifter som bidrar i valgkampen. Sikkerhet for arbeidere. Statlige etaters mulighet til regulering. Alle miljøspørsmålene – vann, luft, oppsummerer hun overfor avisen.

Obamacare

Mot slutten av uken skal det voteres over nok en omstridt sak når Representantenes hus skal stemme over republikanernes nye helseplan. Trump har gjort det til en kjernesak å skru fra hverandre Obamas Affordable Care Act, kjent som Obamacare.

Den nye planen som republikanerne har lagt fram, har fått en lunken mottakelse. Imidlertid er det ventet at planen vil revideres før den legges fram for de folkevalgte. Analyser viser at særlig eldre mennesker risikerer en mangedobling av forsikringspremien under det nye regimet.