EKSTREMT SJELDEN HENDELSE: Med 19 mennesker om bord løsnet propellen fra Saab-flyet under innflyvning til Sydney fredag. Propellen er ennå ikke funnet. (Channel 9 via AP)
EKSTREMT SJELDEN HENDELSE: Med 19 mennesker om bord løsnet propellen fra Saab-flyet under innflyvning til Sydney fredag. Propellen er ennå ikke funnet. (Channel 9 via AP)

Passasjerfly mistet propell i lufta – setter fem fly på bakken

Den australske havarikommisjonen ser alvorlig på hendelsen der et svenskprodusert Saab-fly mistet en propell i lufta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsen skjedde med et tomotors propellfly av typen Saab 340B fredag. Under innflyvning til Sydney løsnet propellen fra høyre motor.

Slike hendelser skjer ekstremt sjelden. Den eneste andre lignende hendelsen skjedde i 1991, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flyet tilhører selskapet Regional Express Airlines, kjent som Rex. Selskapet tar ingen sjanser og setter nå fem andre Saab 340B-maskiner på bakken. De fem flyene har girbokser og drev fra samme produksjonsserie som ulykkesflyet.

Så propellen fly av gårde

Flight 768 var underveis fra Albury 500 kilometer sørvest for Sydney med 16 passasjerer og tre besetningsmedlemmer om bord da hendelsen skjedde. Flyselskapet Rex beskriver i en rapport på sin nettsider hva som skjedde.

Rundt 25 kilometer sørvest for Sydney observerte flygerne unormale verdier på høyre motor og stengte den ned. Plutselig så styrmannen at propellen fløy av gårde, heldigvis uten å treffe flykroppen.

Både passasjerer og mannskap forteller at resten av turen og landingen forløp som normalt til tross for dårlig vær og 35 knops vind i området. Saab 340 er konstruert for å ta av, fly og lande med bare én motor.

Svenskene sender etterforsker

Flyhavarikommisjonen ble umiddelbart varslet om hendelsen. Et team er sendt til Sydney for å etterforske hva som har skjedd. Den svenske havarikommisjonen har sendt en representant til Australia for å bistå i etterforskningen, opplyser Statens haverikommision. Også flyprodusenten Saab og motorprodusenten General Electric er koblet inn i saken.

Selv om man foreløpig ikke vet noe om årsaken til hendelsen, har flyselskapet valgt å sette fem av sine øvrige Saab-fly på bakken. Rex opererer totalt 55 Saab 340-maskiner.

Leter etter propellen

– Rex legger stor vekt på nødprosedyrer under mannskapets periodiske trening slik at når slike sjeldne hendelser inntreffer, er mannskapet godt trent til håndtere dem, sier Rex-sjef Neville Howell i en uttalelse.

– På vegne av styret vil jeg berømme kapteinen og styrmannen for deres håndtering av hendelsen. Mannskapet utviste en enorm disiplin under ekstraordinære omstendigheter, fortsetter Howell.

Propellen som løsnet fra flyet er fortsatt ikke funnet. Den australske havarikommisjonen oppfordrer folk til ikke å røre propellen om den blir funnet, men å varsle politiet.