Snøskred i Hemsedal skisenter – stor skredfare flere steder

Det er sendt ut letemannskaper etter at det har kommet meldinger om skred ved Hemsedal skisenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Skredet gikk i et område som heter Totten som ligger litt utenfor preparerte løyper ved trekket, opplyser operasjonsleder operasjonsleder Håvard Gåsbakk i Sør-Øst politidistrikt til TV 2.

Skredet ble meldt omtrent klokka 13.10.

Mannskap fra Røde Kors, skredgruppe, redningshunder, skipatrulje, luftambulanse, brannvesenet og helsevesen deltar i søket for å avklare om noen kan være tatt av snømassene.

– Ingen er meldt savnet, så vi arbeider kun med å forsikre oss om at ingen er tatt, sier Gåsbakk.

Det ferdes en del frikjørere på stedet, og det er mange spor både inn og ut av stedet.

Stor skredfare

Ifølge snøskredvarslingen varsom.no er snøskredfaren betydelig i hele Sør-Norge. Folk bes om å unngå bratt terreng med fersk fokksnø.

Det har også gått skred i Filefjell lørdag. Ved 12.30-tiden meldte Innlandet politidistrikt om at det var gått et stort snøskred rett sør for Kyrkjestølane i Filefjell.

Ifølge Hovedredningssentralen er det ikke noe som tyder på at noen er tatt av dette skredet, men mannskap på stedet sjekker det ut.

Det pågikk en skredøvelse rett i nærheten. Mannskap derfra ble dirigert til rasstedet for å bidra i søket.

Første dødsoffer

Fredag døde en italiensk skiturist av skadene etter at han ble tatt av et snøskred i Lyngen i Troms. Også en annen person ble tatt av dette skredet, men denne personen ble raskt reddet.

Onsdag ble en tysk kvinne tatt av et skred ved Haugastøl. Hun ble reddet ut i live etter å ha vært under snømassene i over fire timer.

Natt til onsdag måtte en gruppe på 55 personer, inkludert mange skoleelever evakueres da det gikk et snøskred der de skulle sove ute ved Ål i Hallingdal.

Italieneren som omkom etter skredet i Lyngen var det første dødsofferet etter snøskred denne vinteren. I i fjor vinter mistet fem personer livet som følge av snøskred, ifølge Norges Geotekniske institutt, NGI.

Vinteren før var tallet seks personer. Vinteren 2010/2011 døde hele 13 personer som følge av snøskred her i landet. Det var det høyeste ulykkestallet siden 1986, da et skred i Vassdalen tok 16 soldaters liv.

(©NTB/TV 2)