Sundby meid ned av snøscooter i Birken

Dramatisk episode i Birken.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Johnsrud Sundby ble kjørt ned av en snøscooter 21,5 kilometer før mål i Birken lørdag.

Se den dramatiske episoden i videovinduet øverst!

Sundby slo kollbøtte etter sammenstøtet, men han kom seg heldigvis på beina igjen raskt.

Sundby var tydelig irritert etter episoden.

– Helvete, skrek skistjernen.

Han måtte gå med to forskjellige staver i perioden etter fallet.

Røa-løperen ledet løpet foran Simen Østensen og Petter Eliassen på ulykkestidspunktet. Luken ble naturlig nok mye mindre etter snøscooter-skandalen, men Sundby beholdt ledelsen.

Den ledelsen beholdt helt til mål. Dermed fikk Sundby revansje for nedturen i 2015, hvor han ble fragått av Petter Eliassen like før mål.

Til tross for fallet var Sundby svært nær ved å ta ny rekord i Birken. Han utklasset resten av langløpssirkuset, og var hele 46 sekunder foran Eliassen og Østensen.

– Det ble begivenhetsrikt over fjellet. Jeg er strålende fornøyd med løpet. Det er kjempemoro å matche seg mot disse guttene. Jeg er fornøyd med å klare å knekke dem i dag, sier han til TV 2.

Slik forklarer han snøscooter-episoden:

– I utgangspunktet er det relativt uventet å få en scooter i rumpa når du går skirenn. Jeg skvatt da det skjedde. De scooterne går jo i 100 km/t, så man vet ikke helt hvordan ting står til. Det første jeg gjorde var å sjekke om armer og bein var i brukbar behold. Jeg så fort at det var greit. Scooteren kjørte over den ene staven min, så da ble jeg gående en kilometer uten stav. Jeg byttet stav et par-tre ganger og klønet litt med det. Jeg skvatt, så det blir jo mye adrenalin, sier Sundby.

– Tok du det som ekstra motivasjon, ble du sint?

– Jeg synes det var utrolig klønete og unødvendig av de som kjørte scooteren, men han gjorde det ikke med vilje. Det var et uhell. Heldigvis gikk det bra, sier Sundby.

Også i ski-VM opplevde Sundby stavproblemer. På 30-kilometeren knakk staven da han forsøkte å rykke fra Sergej Ustjugov i den siste bakken før mål. Sundby tenkte i noen sekunder at det ville ryke igjen.

– Jeg følte jeg hadde et godt utgangspunkt da det skjedde. Jeg tenkte «steike, det hadde vært kjipt om det røk nå». Heldigvis var det mange delevillige mennesker langs Midtfjellet i dag. Det løste seg veldig bra til slutt, heldigvis, sier han.

For to år siden rykket Eliassen fra Sundby like før mål. Det har skistjernen brukt som motivasjon.

– Det som skjedde her for to år siden har på sett og vis definert karrieren min. Da ble jeg satt ordentlig på plass. Jeg ble inspirert og imponert av det gutta klarte på blanke ski og hvor rå de var til å stake. Jeg var ikke i nærheten av det for to år siden. Da begynte jeg på prosjekt staking. Jeg hadde fryktelig lyst til å bli bedre på det selv. Den ultimate testen var her i dag, sier han.

Ski Classics-direktør David Nilsson beklager påkjørselen av Martin Johnsrud Sundby.

– Vi så bare smellen. For oss er det noe vi aldri ønsker skal skje. Det verste som kan skje i en tv-produksjon er at noe skjer med løperne våre. Det er en veldig kjedelig situasjon, sier Nilsson.

– For oss er det en skandale. Det hadde vært enda verre hvis han ikke vant. Vi ser alvorlig på dette, og kommer til å se på hva vi kan gjøre for å gjøre det mer sikkert, legger han til.

Lik TV 2 Sporten på Facebook