Sosiale medier blir viktigere enn noensinne for å vinne årets stortingsvalg. Men det er problematisk når det som fremstår som en åpen og ærlig samfunnsdebatt i virkeligheten redigeres både av politikerne selv og av Facebook.

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf mener dette er et demokratisk problem.

– Da fremstår det som vilkårlig hvilke meningsytringer som får stå, hvilke som besvares og hvilke som slettes, sier Kierulf til TV 2.

Blir slettet fra Listhaugs Facebook

Unni Espeland Marcussen (55) har jobbet med flyktninger i en årrekke og er kritisk til regjeringens innvandrings- og integreringspolitikk.

– Jeg har lyst til å bidra og hevde meningene mine, sier hun til TV 2.

Men hennes meninger og kritiske spørsmål har gjentatte ganger blitt slettet fra statsråd Sylvi Listhaugs facebookside.

– Jeg opplever at her vil man ikke ha noen kritiske spørsmål, sier Unni.

Skylder på Facebook

Den politikeren som skaper størst engasjement i sosiale medier, er innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Det er statsråden selv, og hennes rådgiver Espen Teigen, som er ansvarlige for facebooksiden. De kan ikke forklare hvorfor innleggene til Unni har blitt slettet, eller av hvem.

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf mener det er et demokratisk problem at man ikke vet hvem som sletter innlegg på en politisk debatt på Facebook.
Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf mener det er et demokratisk problem at man ikke vet hvem som sletter innlegg på en politisk debatt på Facebook.

– Det er veldig vanskelig å kommentere enkeltstående saker i og med at vi ikke vet på hvilken måte den er moderert bort, svarer Sylvi Listhaug.

Hennes rådgiver påpeker at de ikke er de eneste som skjuler, sletter og fjerner innlegg fra deres side.

– Det kan være plukket opp av spamfilteret til Facebook for alt jeg vet. Det er mange mekanismer som foregår på Facebook så det må du nesten spørre Facebook om, sier Espen Teigen.

Og det gjorde vi. Men Facebook vil verken bekrefte eller avkrefte overfor TV 2 at de fjerner innlegg hos våre politikere.

Oppleves som sensur

TV 2 har vært i kontakt med Facebook-brukere over hele landet som opplever å få sine kritiske innlegg fjernet fra våre politikeres sider i sosiale medier. For dem oppleves det som ren sensur av en tilsynelatende åpen samfunnsdebatt.

– Jeg blir egentlig litt forvirra, hva er det som gjør at man bare sensurerer bort? Samtidig får man heller ikke vite at det er gjort, forteller Unni.

Jurist og forsker Anine Kierulf frykter at denne ansvarsfraskrivelsen kan utnyttes av våre politikere.

– Kanskje er det lett for de politikerne som bruker disse mediene, og som ikke har lyst til å svare på upopulære standpunkter, å si at de ikke vet hva som skjedde og skylde på Facebook, sier hun.

Mange av de som har fått innlegg slettet fra politikeres facebooksider, opplever det som knebling av kritiske røster.

– Det synes jeg er rett og slett skummelt, sier Unni til TV 2.