By mot Land i underhuset:

– Jeg vil ikke ha Lundteigen og kuene hans i Oslo

– Senterpartiets fremgang på målingene er basert på bløff, mener Høyre-politiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet (Sp) har den største oppslutningen på over 20 år med over 10 prosent på målingene.

Men fremgangen er basert på en bløff. Det mener stortingsrepresentant for Høyre (H), Heidi Nordby Lunde.

Ja, Senterpartiet splitter Norge til tross for at det går godt i landet – også i distriktene, sier hun.

Nordby Lunde mener Sp sanker velgere ved hjelp av å sette by opp mot land, og ved å tegne et falsk bilde av Norge.

– Kommuneøkonomien er sterkere nå enn noen gang. Denne regjeringen har flyttet flere arbeidsplasser ut av Oslo enn det Senterpartiet klarte da de satt i regjering, sier hun.

– Det går godt i landbruket, bøndene tjener mer. Skogbruknæringen hadde i fjor et rekordår, vi setter ny rekord i sjømatnæringen og i turistnæringen. Dette sørger for arbeidsplasser over hele landet, og i de tradisjonelle distriktsfylkene går arbeidsledigheten ned, sier Nordby Lunde.

– Skapt av regjeringen selv

Senterpartiets stortingsrepresentant, Per Olaf Lundteigen, avviser Nordby Lundes forklaring på partiets fremgang.

– Det er regjeringen selv som har skapt distriktsopprøret og Senterpartiets fremgang, svarer stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen.

Lundteigen peker på det han kaller for regjeringens store sentraliserings- prosjekter.

– Mens regjeringen har tro på stordrift, tror vi på nærhet og snakker om stordriftsulemper. Regjeringen snakker om nærpolitireform, mens det folk opplever er en fjernpolitireform. Og nå ser vi at det regjeringen har kalt en demokratireform, kommunereformen, ender med tvang, sier han.

Lundteigen mener velgerstrømmen til Senterpartiet skyldes at regjeringen ikke lytter til folk i distriktene.

Da griper de tak i de beste politiske redskapene, som i dag er representert ved Senterpartiet. Regjeringens store sentralisering gjør folk ute i distriktene små. Det er derfor folk strømmer til Senterpartiet, for vi skal være et redskap som skal gjøre folk standhaftige, kraftige, myndige og stå opp og vise at folk i distriktene er verdifulle.

– Enda rikere uten Oslo

I denne ukens Underhuset på TV 2 ble Senterpartiets fremgang heftig diskutert. Det hele endte med en skikkelig krangel om hvor verdiene skapes i Norge.

– Norge er et rikt land, men vi hadde vært enda rikere uten Oslo, sier tidligere sauebonde og kommentator i Dag og Tid, Jon Hustad.

Nordby Lunde i Høyre er uenig.

– By og land trenger hverandre, men Oslo hadde fint klart oss helt uten distriktene, mener hun.

– Oslo kommer konsekvent ut som det fylket som skaper mest verdier i Norge. Ifølge SSB ligger bruttoproduktet per sysselsatt høyest i Oslo og Rogaland, som tidligere år. Oslo ligger 23 prosent over landsgjennomsnittet. Dette går jo selvsagt ikke an å si i den faktaresistente norske distriktsdebatten, sier hun.

Vil ikke ha kuene til Oslo

Redaktør og investor Trygve Hegnar var ikke imponert over krangelen.

– Selvfølgelig skjer verdiskapingen utover i landet.

Hegnar viste til at aluminiumsproduksjonen, turistnæringen, fiskeoppdrett og resten av fiskerinæringen som sørger for viktige inntekter for Norge, og som alle har sitt virke utover i landet.

– Vi har også 40 tusen årsverk i norsk landbruk utover i landet. Det skulle bare mangle. Vi vil jo ikke ha Lundteigen med kuene sine i Oslo.

Se Underhuset i videovinduet øverst i saken.