LANDSMØTETALE: Partileder Audun Lysbakken på talerstolen under SVs landsmøte på Gardermoen. 
LANDSMØTETALE: Partileder Audun Lysbakken på talerstolen under SVs landsmøte på Gardermoen.  Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Lysbakken til angrep på Høyre: – De burde kalle seg «millionærklubben»

SV er forandringspartiet, og milliardærfesten er over, uttalte partileder Audun Lysbakken i landsmøtetalen på Gardermoen fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er tid for forandring i Norge, innledet SV-lederen, før han kom med en melding til regjeringen og «høyresiden».

– Dette valget skal bli et oppgjør med den økende ulikheten, vi skal bytte ut forskjellsregjeringen med et flertall for forandring, sa han.

«Milliardærfesten er over»

Lysbakken beskriver SV som «forandringspartiet» i norsk politikk. Med henvisning til de velstående giverne som deltok under statsminister Erna Solbergs førjulsgløgg, slo han fast at «milliardærfesten er over».

– Når vi er i debatter med Høyre, er de veldig nøye med å kalle oss Sosialistisk Venstreparti. De tror at de avslører noe ubehagelig om oss. Men jeg er glad for å bli kalt sosialistisk. De burde bare være like ærlig om seg selv og kalle seg «Millionærklubben», sa Lysbakken.

Kampen mot økonomiske og sosiale forskjeller en av de absolutte hovedsakene for SV i den kommende valgkampen. Lysbakken kaller skattekutt «kontantstøtte til den økonomiske eliten».

– Frp utgir seg for å være partiet for folk flest. Men folk flest har ikke store formuer og au pair, sa han.

Han mener hele skattesystemet må legges om. Blant annet Lysbakken at boligmarkedet må være tilgjengelig for alle.

– Boliger skal være noe man bor i, ikke en investering, sa han.

Nei til kompromiss

Det finnes ikke noe kompromiss i spørsmålet om oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, fastslår Lysbakken.

– Vi har allerede funnet mye mer kull, olje og gass enn det klimaet tåler. I den situasjonen gir det ingen mening å lete etter mer i de aller mest sårbare områdene våre. Av samme grunn må vi avlyse tanken om å bevege oss stadig lenger nord og øst i jakt på mer olje, sa Lysbakken i landsmøtetalen.

Et klart nei til oljeutvinning i sårbare områder samt et krav om stans i oljefondets investeringer i fossil energi ventes å bli ett av hovedkravene som SV stiller for å inngå i regjeringssamarbeid etter valget.

(©NTB / TV 2)