Mistenkt «sprittaxi»-sjåfør gjemte 200.000 i tøflene

OSLO (ÅSTED NORGE):  Åsted Norge var med da politiet fant nærmere 200.000 kroner gjemt i tøflene til en mistenkt «sprittaxi»-sjåfør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I lang tid har kriminelle solgt sprit ulovlig fra bilene sine i Norge. Åsted Norge er med i bilen når teamleder Jan Erik Bresil og Gatepatruljen på Grønland politistasjon sammen med patruljer fra forebyggende avdeling på Majorstua skal jakte på såkalte sprittaxier i hovedstaden.

– Det som er målet i dag er å lokalisere en sprittaxi, gjerne flere og kanskje dokumentere salg, da gjerne mot mindreårige, sier Bresil, mens de gjør seg klare for kveldens aksjon.

Delt via «jungeltelegrafen»

Sjåførene er ofte østeuropeere, og kjører rundt i vanlige personbiler. Mobilnumrene deres blir delt av ungdom via «jungeltelegrafen».

Bestillingene tikker inn på mobilene via SMS. Tidvis ender de unge kundene opp døddrukne etter å ha drukket svært sterkt sprit.

– Vi ønsker at foreldre skal være oppmerksomme på at dette skjer. Det er ingen kontroll med spriten som selges fra disse bilene. Det kan i verste fall være farlig smuglersprit eller hjemmebrent, advarer Bresil.

Politiet har avdekket at det tidvis er tunge kriminelle som står bak «sprittaxiene. Av den grunn har de våpen i bilene når de jakter på sjåførene.

En 30 år gammel polakk med tilnavnet «Scarface» eller «Gudfaren» kjørte sprittaxi i Norge samtidig som han var etterlyst for å ha drept en mann med machete i hjemlandet.

Her slår politiet til mot leiligheten til den mistenkte spritselgeren i Oslo. Foto: Espen Storsve/Åsted Norge
Her slår politiet til mot leiligheten til den mistenkte spritselgeren i Oslo. Foto: Espen Storsve/Åsted Norge

I september i fjor ble han pågrepet i Oslo, og i januar ble han utlevert til hjemlandet.

– Vi ønsker å gjøre noe med sprittaxiene. Da er vi avhengig av informasjon fra foreldre og andre der ute om telefonnumre, bilnumre og ande ting, sier Bresil.

Kort tid etter at Bresil og mannskapene hans forlater Grønland politistasjon kjenner de igjen en bil som de mistenker er en sprittaxi. De legger seg på hjul.

For å ikke bli avslørt kjører patruljene sivile biler, og de bytter hele tiden på posisjonene. Det viser seg også at mannen de jakter på er tidligere dømt for fyllekjøring.

Salg til mindreårige

Etter hvert ser patruljen at mannen stopper ved to jenter som ser ut til at de skal kjøpe sprit. Politiet følger på, men jentene blir borte i det trafikkerte Majorstukrysset. En patrulje følger etter mannen som kjører av gårde.

I disse tøflende finner politiet store mengder kontanter som de mistenker stammer fra ulovlig omsetning av sprit.
I disse tøflende finner politiet store mengder kontanter som de mistenker stammer fra ulovlig omsetning av sprit. Foto: Politiet

Han parkerer til slutt bilen og går inn i en leilighet. Spanerne venter i skjult utenfor, men mannen kommer ikke ut igjen.

– Om vi bruker for lang tid på å komme oss inn kan mannen rekke å skjule bevis fra oss. Det vil vi prøve å forhindre. Derfor må vi få klarsignal for å ransake leiligheten til mannen.

Bresil ringer en politijurist, som gir grønt lys. Kjapt går en rekke politifolk inn i gangen. De banker på, men ingen åpner. Rett før de skal sprenge opp døra, blir den åpnet. Det er mannens mor.

Politiet ransaker deretter leiligheten, og de gjør funn som styrker mistanken mot at mannen har drevet omfattende salg av sprit fra bilen sin.

De finner i underkant av 200.000 kroner i kontanter forsøkt skjult i et par tøfler. En gjennomgang av mannens mobil viser flere meldinger som handler om kjøp og salg av sprit.

Jan Erik Bresil i Oslo-politiet leder jakten på sprittaxi-sjåføren.
Jan Erik Bresil i Oslo-politiet leder jakten på sprittaxi-sjåføren. Foto: Espen Storsve

Det er ressurskrevende å ta sprittaxi-sjåførene.

Teamleder Bresil sammenligner det med å rulle opp større narkotikasaker. Han legger ikke skjul på at han synes selgerne slipper billig unna.

– Det er et omfattende operativt arbeid som skal gjøres for å avsløre sjåførene i første omgang. Deretter skal det gjøres et større etterforskningsarbeid med gjennomgang av tekniske spor, økonomiske undersøkelser, avhør og så videre. Det er lave strafferammer for salg av alkohol til barn og unge. Det gjør at arbeidet kanskje ikke gir like mye tilbake i form av resultater som de ressurser man bruker på dette, sier han.

Den siktede mannen nekter for å ha gjort noe galt og hevder at pengene i tøflene ikke stammer fra ulovlig spritsalg.