GLAD: Jovsset Ánte Sara vant ankesaken mot staten og slipper å slakte halve reinflokken sin.
GLAD: Jovsset Ánte Sara vant ankesaken mot staten og slipper å slakte halve reinflokken sin. Foto: TV 2

Jovsset (25) vant mot staten: Slipper å slakte halve reinflokken

Reindriftssamen Jovsset Ánte Sara (25) fikk beskjed av staten om å slakte 75 av sine 150 reinsdyr. Nå har han vunnet for andre gang i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er nesten ikke til å tro. Jeg må ringe mamma og pappa, jubler Maret Anne Sara, søsteren til den unge reindriftsutøveren.

For to år siden ble bror Jovsset fra Kautokeino pålagt av staten å halvere reinflokken fra 150 til 75 dyr. I flere områder i Finnmark er det for mye rein, og staten har lenge overlatt til reindriftsnæringen å selv tilpasse reintallet til beitegrunnlaget på vidda.

Jovsset sa bestemt nei til å drepe halve flokken, og fikk dermed varsel om tvangsslakting. Da gikk han til sak mot staten, og vant.

– Jeg kunne ikke godta at staten skulle skyve meg vekk fra det livet jeg har arvet og det mine foreldre har jobbet med, sa Jovsset til TV 2 etter seieren i Indre Finnmark tingrett.

Vet ikke enda at han har vunnet

Men staten anket tingrettens beslutning, og omkampen begynte. Nå har Jovsset også vunnet ankesaken mot staten i Hålogaland lagmannsrett.

– Med et så dramatisk statlig inngrep måtte det finnes et rettsvern. Jeg trodde derfor på en løsning som lagmannsretten nå er kommet til, sier Jovssets advokat, Trond Biti.

Jovssets søster, Maret Anne Sara, sier til TV 2 de ikke har fått kontakt med Jovsset siden de fikk kjennskap til dommen.

– Han er ute med reinsdyrene sine på vidda, og der er det ikke dekning, sier hun.

Søsteren, som er kunster, forteller at rettssaken har vært en stor belastning for alle, og aller mest for Jovsset.

– Nå føler jeg meg helt utladet, sier kunsteren, som sammen med andre kunstnere har engasjert seg sterkt til fordel for den unge reindriftsutøveren fra Kautokeino.

– Ikke mulig å drive med 75 reinsdyr

Da Jovsset snakket med TV 2 i januar i år, sa han at det ville være helt umulig å ikke gå konkurs med bare 75 reinsdyr.

– Det skjønner nok Landbruksdepartementet og regjeringsadvokatens folk også. Det skjønner de garantert, sa Jovsset da.

Heldigvis for Jovsset var lagmannsretten enig i at det ikke var riktig å slakte halve reinflokken. I begrunnelsen for dommen står det:

«Det sentrale er, slik lagmannsretten ser det, at Jovsset Ánte Sara ikke vil være sikret et fortsatt økonomisk utbytte av reindriften etter reintallsreduksjonen».