I Lyngseidet utenfor Tromsø er naziflagget heist høyt, mot de store, ragende Lyngsalpene i området rundt. Lastebiler er rigget opp, og det som ser ut til å være tyske soldater, er stasjonert rundt i gatene.

Denne gangen er det bare regissør Harald Zwart (51) sine statister som har invadert tettstedet. Men under andre verdenskrig var situasjonen en ganske annen.

Da var det en tysk kontrollpost plassert her, som den norske motstandsmannen Jan Baalsrud måtte passere da han var på flukt i 1943.

– Han visste at det var mange tyskere her, og at det var et veldig kritisk punkt i flukten, men han trodde han skulle komme før vaktene var på plass. Men han feilberegnet, fordi klokka hans hadde stoppet. Han kom derfor frem mye senere enn han trodde, forteller Thomas ”Fingern” Gullestad (36) til TV 2 fra settet.

Superstjerne på plass på settet

I rollen som nazi-politisjefen Kurt Stage, finner vi et velkjent fjes. Den internasjonalt anerkjente skuespilleren Jonathan Rhys-Meyers (39) har nemlig kommet til Norge for å ”jakte på” Gullestad.

– Det er litt kaldt. Jeg lurer på om jeg kanskje skulle hatt litt mer ull på innsiden av uniformen, sier Rhys-Meyers til TV 2 mens han skjenker seg en kopp med kaffe fra en termos i det provisoriske teltet på settet.

Vi kjenner han fra filmer som Match Point, Mission Impossible og TV-serier som Tudor og Vikings. Han har også vunnet en Golden Globe for sin rolle som Elvis Presley i 2006. Rhys-Meyers er vant til et annet klima fra Hollywood-innspillingene.

TYSK VAKTPOST: Både menn og hunder stilte villig opp som statister i Den 12. mann. Foto: Lars Doksæter / TV 2
TYSK VAKTPOST: Både menn og hunder stilte villig opp som statister i Den 12. mann. Foto: Lars Doksæter / TV 2

Vinden river tak i både telt og kulisser, og et voldsomt og vekslende snøvær gjør det tidvis vanskelig å holde øynene oppe. Men Rhys-Meyers klager ikke – utsikten til de omkringliggende Lyngsalpene gjør det verdt det.

– Varme og solfylte steder kan være hyggelig, men kalde steder er svært visuelle. Det er derfor folk kommer til Nord-Norge – fordi dette er Norges Hollywood, mener han.

Han er satt ut av de vakre omgivelsene i Lyngen og Nord-Norge.

– Dette er helt utrolig vakkert. For et sted! Det er en drøm å være her, sier han.

SNØFØYKE: Thomas "Fingern" Gullestad står på ski en mange av scenene som Jan Baalsrud. Foto: Lars Doksæter / TV 2
SNØFØYKE: Thomas "Fingern" Gullestad står på ski en mange av scenene som Jan Baalsrud. Foto: Lars Doksæter / TV 2

Satte mange liv i fare

Zwart tar opp igjen den sterke historien som ble nominert til Oscar for filmen Ni liv fra 1957. Men denne gangen handler det mer om de lokale heltene som hjalp Baalsrud med å flykte – ikke bare motstandsmannen selv.

– Baalsrud mente selv at alle hjelperne fikk for lite oppmerksomhet i ettertid. At de var like heltemodige som han, sier Zwart.

Gullestad har satt seg godt inn i Baalsruds situasjon.

– Han var usikker på om det var riktig å la seg hjelpe av de lokale. Han satte jo folk i fare. Hvis folk hadde blitt tatt, så hadde de blitt henrettet, og gårdene deres hadde blitt brent, sier skuespilleren.

FILMINNSPILLING: Nazi-flagget er heist over Lyngseidet. Foto: Lars Doksæter / TV 2
FILMINNSPILLING: Nazi-flagget er heist over Lyngseidet. Foto: Lars Doksæter / TV 2

Ottar (87) risikerte livet for Baalsrud

Blant dem som risikerte livet, var den gang 14 år gamle Ottar Pedersen. Han har fått en rolle som statist i filmen, fordi han kjenner til den virkelige historien. Han husker godt dagen da han og familien satte alt på spill og ga Baalsrud husrom.

– Vi satt akkurat og gjorde oss ferdige med middagsmaten. Så var det en som banket på døra og ramlet inn. Han må ha vært utsultet, for han kastet seg over matrestene som lå på bordet, forteller Pedersen til TV 2.

– Vi lå side om side i senga, med revolveren innenfor jakka. Han fortalte meg at han hadde tenkt til å skyte seg selv dersom de kom, sier han videre.

De hadde to skudd igjen i revolveren, og ventet spent mens tyskerne var kun noen hundre meter unna.

– Vi hadde nok blitt skutt alle sammen, dersom det ble oppdaget, forteller Pedersen.

HJALP BAALSRUD: Ottar Pedersen (87) på plass på settet til Den 12. mann. Han har en statistrolle i filmen. Foto: Lars Doksæter / TV 2 
HJALP BAALSRUD: Ottar Pedersen (87) på plass på settet til Den 12. mann. Han har en statistrolle i filmen. Foto: Lars Doksæter / TV 2 

Blir en brutal film

Historien er brutal, og det vil Harald Zwart forevige i filmen. Blant annet får vi se en scene der Baalsrud må amputere sine egne tær.

– Uansett hvor brutale scener vi tar med i denne filmen, vil vi aldri kunne gjøre det like grusomt som det faktisk var. Jeg tror det er lurt å minne folk på at krigen var brutal, og at folk var redde, sier Zwart.

Etter planen skal de aller siste scenene spilles inn de kommende to ukene, og Den 12. Mann har premiere på norske kinoer 10. november i år.