Det hvite hus' pressetalsmann Sean Spicer uttalte denne uken at britisk etterretning sto bak avlyttingen av Donald Trump.
Det hvite hus' pressetalsmann Sean Spicer uttalte denne uken at britisk etterretning sto bak avlyttingen av Donald Trump. Foto: Jonathan Ernst / NTB scanpix

Britisk etterretning om Trump-påstander: – Nonsens og fullstendig latterlige

Britisk etterretning kaller Trump-påstander om avlytting latterlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påstandene fra Washington om at britisk etterretning har avlyttet Donald Trump under presidentvalgkampen, er latterlige og bør ignoreres, uttaler britene.

USAs president Donald Trump har sagt at han ble overvåket og avlyttet i Trump-tårnet i New York. Men han har ikke bevis for påstandene.

Senest torsdag konkluderte en komité i Senatet med at det er «ingen indikasjoner» på at Trump-tårnet ble overvåket av Obama-administrasjonen, verken før eller etter valget.

Det hvite hus' pressetalsmann Sean Spicer har denne uken uttalt at britisk etterretning sto bak. Uttalelsen var gjengitt som et sitat fra tidligere dommer Andrew Napolitano:

– Tre etterretningskilder har informert Fox News om at president Obama gikk utenfor kommandorekken. Han brukte ikke NSA, han brukte ikke CIA, han brukte ikke FBI og han brukte ikke justisdepartementet. Han brukte GCHQ, sa Napolitano.

Presidentens pressetalsmann forsøkte mandag å forklare hva Trump mente med Twitter-tiraden om at Obama hadde avlyttet kontoret hans før valget. Trump mente ikke «avlytting» da han skrev «avlytting», forklarte Spicer.

GCHQ: – Fullstendig latterlige

En talsmann for GCHQ, som er den britiske stats kommunikasjonshovedkvarter og etat for signaletterretning, avviser saken som vås.

– Nylige anklager fra mediekommentator og dommer Andrew Napolitano om at GCHQ ble bedt om å gjennomføre avlytting mot den daværende presidentkandidaten, er nonsens. Påstandene er fullstendig latterlige og bør ignoreres, sier talsmannen til BBC.

Det er høyst uvanlig at britisk etterretning går ut på denne måten. Beskyldningene fra Washington anses dermed som så hårreisende at GCHQ ikke kunne la dem stå uimotsagt. (NTB/TV 2)