Mener denne regelen har fått boligmarkedet til å snu

– Vi har hatt visninger hvor det ikke har kommet noen, forteller Oslo-megler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boligprisene har lenge bare gått en vei, men nå tror sentralbanksjefen at markedet omsider vil roe seg.

Meglerne er enige og ser nå at nye og strengere regler for utlån i hovedstaden allerede begynner å hjelpe.

– Det er jo merkbart færre på visning enn det var før nyttår. Og vi har hatt visninger hvor det ikke har kommet noen. Mye skyldes at bankene har fått strammere rammer for boliglån, sier eiendomsmegler Anders Langtind fra Privatmegleren.

Han forteller at flere hundre kunder er blitt berørt av innstrammingene og at på bare ett år, så har lånemulighetene minsket med millioner.

Ny fem-ganger-regel

Ifølge megleren er det kravet om at boliglånet maks skal utgjøre fem ganger inntekten, som rammer boligetterspørselen.

For siden nyttår har ikke nye låntagere fått mer lån enn fem ganger bruttoinntekt. Den nye forskriften ble fastsatt av Regjeringen etter forslag fra Finanstilsynet i fjor høst.

– En normal Oslo-bolig koster fort fem millioner, og da må du tjene én million i året. Og det er det jo ikke så mange som gjør, sier Langtind og legger til:

– Det er nok mange som opplever at det er tøft nå.

Kravet om maksimal gjeld i forhold til inntekt vil gi en ekstra trygghet for at bankenes vurdering av kundens betjeningsevne ikke strekkes for langt, skriver finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

Flytter ut av Oslo-gryta

Banksjef John A. Sætre mener den nye regelen fører til at mange Oslo-borgere ser seg nødt til å bosette seg utenfor byen.

– Denne fem-gangeren gir en begrensing, og når folk ikke får tak i så mye penger som de ønsker i finansiering, så begynner de å søke ut av byene, sier Sætre, leder for bankvirksomheten til Nordea.

I den nye boliglånsforskriften ble det også satt strengere krav til kjøp av sekundærbolig. De som skal kjøpe og eie en ekstra bolig i Oslo må ha 40 prosent egenkapital.

Holder renten rekordlav

Også sentralbanksjef Øystein Olsen tror at boligmarkedet kommer til å roe seg framover, med hjelp fra de nye utlåns-reglene

– Vi har indikasjoner i vår utlånsundersøkelse fra bankene som sier at de vil føre en litt strammere utlånspraksis mot husholdninger fremover, nettopp på grunn av de nye forskriftene, sier Olsen.

Boligmarkedet er et dilemma for Norges bank, som i dag holdt styringsrenten uendret på 0,5 prosent. For rekordlav rente har bidratt til vill vekst i boligprisene i Oslo og andre byer. Nå tror Olsen at også flere nye boliger vil hjelpe.

– I et litt lenger perspektiv, så vil den streke boligbygging som vi nå ser øke tilbudet av boliger og helt klart virke dempende på boligprisveksten fremover, sier sentralbanksjefen.