Drapsmysteriet i Sjøvegan:

Hva vet den utenlandske statsborgeren om det mystiske drapet på Marie-Louise?

SJØVEGAN (ÅSTED NORGE/TV 2:) Flere tusen mennesker ble avhørt etter at enken Marie Louise Bendiktsen ble voldtatt og drept i sitt eget hjem. En av disse menneskene skulle politiet avhørt igjen, men ingen vet hvor mannen er.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grytidlig på morgenen den 15. juli 1998 får den frivillige brannmannen Inge Lien en oppringning. Et hus på Lensmannsjordet i Sjøvegan i Troms er overtent av flammer.

Eieren av huset er Marie-Louise Bendiktsen, en 59 år gammel enke som Inge Lien kjente godt. Lien var en av de første personene som kommer til huset, og er med når de finner liket av 59-åringen.

Først trodde man det var snakk om en tragisk husbrann, men Lien sier til Åsted Norge at da han så liket inne i det brennende huset, var han ikke tvil.

– Jeg kan ikke fortelle deg hva jeg tenkte da. Det var helt utrolig å finne henne i en sånn situasjon.

– Skjønte du at hun hadde blitt drept, eller trodde du hun hadde dødd i brannen?

– Jeg så begge deler. Jeg så hva som hadde skjedd, sier Lien til Åsted Norge.

Noen dager konkluderte obduksjonsrapporten med det samme. Den 59 år gamle enka hadde blitt voldtatt og drept med en rekke stikk fra et ukjent drapsvåpen.

Hun ble funnet på soverommet sitt. Politiet mener at Marie-Louise ble drept den 13. juli og at gjerningsmannen kom tilbake til åstedet to dager senere, den 15. juli, og tente på huset for å fjerne spor.

STORE SKADER: Politiet har aldri klart å fastslå brannårsaken. De mener at huset ble påtent to dager etter at Marie-Louise ble voldtatt og drept. Drapsvåpenet har aldri blitt funnet. FOTO: POLITIET
STORE SKADER: Politiet har aldri klart å fastslå brannårsaken. De mener at huset ble påtent to dager etter at Marie-Louise ble voldtatt og drept. Drapsvåpenet har aldri blitt funnet. FOTO: POLITIET

Brannskadene var så omfattende at politiet aldri har klart å fastslå brannårsaken.

Etterforskningen er en av de mest omfattende i norsk kriminalhistorie, men ingen har noen gang blitt siktet for drapet.

«Tysklandsporet»

Da drapet ble begått bodde det 2300 mennesker i Sjøvegan. Mange tilreisende var i området på grunn av sommerferie, åpning av laksefiske og den årlige kulturuka.

Totalt har politiet avhørt nesten 1400 personer, og politiet har vært på rundspørring hos over 3000 personer. Én av disse personene skulle politiet gjerne ha avhørt igjen.

Politiet har i flere år forsøkt å få tak i en utenlandsk statsborger som bodde i Sjøvegan da 59-åringen ble drept. Mannen var på dette tidspunktet i midten av 20-årene.

Kort tid etter drapet, var mannen inne til vitneavhør hos politiet, men da politiet ville avhøre mannen igjen var han vekk.

Han ble etterlyst av Interpol, men først i 2010 fikk politiet treff. Mannen var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet en lang dom for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

Etter å ha blitt utvisningen er det ingen som vet hvor mannen som nå er 40-årene befinner seg.

Mannen innledet et forhold til en tysk kvinne i 1998, samme året som han var inne til avhør i forbindelse med drapssaken.

Vil avhøre samboer

Politiet har nå henvendt seg til tyske myndigheter for å få til et avhør med mannens gamle samboer.

Lensmann Hans Roar Rasmussen sier til Åsted Norge at den utenlandske statsborgeren er «knyttet opp mot området på et sentralt tidspunkt». Rasmussen var en av de første som rykket ut til husbrannen i huset, og jobbet med drapssaken siden det.

FUNNET PÅ SOVEROMMET: Dette er fasadeveggen utenfor soverommet hvor 59-åringen ble funnet. FOTO: POLITIET
FUNNET PÅ SOVEROMMET: Dette er fasadeveggen utenfor soverommet hvor 59-åringen ble funnet. FOTO: POLITIET

– Det viser seg det at den her personen har vært involvert i alvorlige straffbare forhold i Tyskland. Dette trenger overhodet ikke ha noe sammenheng med vårt ønske om avhøre vedkommende, men det gjør det ikke mindre interessant, for å si det sånn, sier Rasmussen til Åsted Norge.

Les også: Gjenåpner gammel drapssak

Les også: Nye spor i 15 år gammel drap

Massiv etterforskning

Det er samlet inn 11.000 elektroniske spor, og personbasen i saken teller over 4500.

Politiet vet ikke om drapsmannen var på gjennomreise eller hadde fast tilhørighet i bygda, men legger til grunn at gjerningsmannen kom tilbake og tente på åstedet to dager etter drapet.

– At en person kommer på gjennomreise her, kommer innom og begår en handling og så kommer tilbake etter en stund? Da skal du være rimelig kaldblodig. Det er en teori som vi ikke kan feste voldsomt stor lit til. Vi kan heller ikke utelukke det, sier Rasmussen.

Det ble aldri funnet noen tegn til innbrudd, og bortsett fra en lommebok som politiet mistenker kan ha blitt ødelagt i brannen, var det ingen tegn til tyveri fra huset.

Politiet fant sædrester som kan stamme fra en gjerningsperson, men DNA-materialet ble forringet på grunn av feil behandling. Det ble også funnet hårstrå inne i huset. Politiet har ingen grunn til å tro at 59-åringen hadde noen nye partnere etter at ektemannen gikk bort.

– Det er konstatert at hårstråene ikke tilhører Marie-Louise eller noen som er nær relatert til ho, sier lensmann Hans Roar Rasmussen.

ALDRI IDENTIFISERT: Politiet fikk utarbeidet disse to fantomtegningene basert på vitneobservasjoner i nærheten av åstedet i tidspunktet før og etter drapet. Personen eller personene har aldri blitt identifisert.  FOTO: POLITIET
ALDRI IDENTIFISERT: Politiet fikk utarbeidet disse to fantomtegningene basert på vitneobservasjoner i nærheten av åstedet i tidspunktet før og etter drapet. Personen eller personene har aldri blitt identifisert.  FOTO: POLITIET

Inne på branntomta fant politiet en knapp som ingen vet hvor stammer fra. Familien og eksperter politiet har snakket med, har ikke kunne gi noen svar. Ingen norske klesforhandler og innkjøpere har noen gang sett en lignende knapp her til lands.

– Vi vet ikke om det kan tilhøre huset, men vi utelukker heller ikke muligheten for at det kan være en knapp som er revet av eksempelvis i et basketak. Det kan vi ikke utelukke. Vi holder alle mulighet åpne, sier Rasmussen til Åsted Norge.

Observasjoner I for- og etterkant av drapet har vitner meldt ifra til politiet om personer som ble observert i nærheten av åstedet.

Politiet har fått utarbeidet to fantomtegninger, men har aldri kommet noe nærmere svaret på hvem personen, eller personene, er.

– Vi vet ingenting annet enn det vi har fått beskrevet fra vitner. Vi har gått ut i media vi har prøvd å etterforske mest mulig info, men vi har aldri klart å identifisere noen, sier Rasmussen.

HVOR KOMMER DENNE FRA? Denne knappen ble funnet inne i huset. Familien sier at de aldri har sett knappen før, og politiet vet ikke hvor den kommer fra. De utelukker ikke at den kan stamme fra gjerningsmannen, og at den falt av i et basketak i forkant av drapet. FOTO: POLITIET
HVOR KOMMER DENNE FRA? Denne knappen ble funnet inne i huset. Familien sier at de aldri har sett knappen før, og politiet vet ikke hvor den kommer fra. De utelukker ikke at den kan stamme fra gjerningsmannen, og at den falt av i et basketak i forkant av drapet. FOTO: POLITIET

Håper på oppklaring

19 år har gått, men det uløste drapet er fortsatt et samtaleemne i bygda. Ann May Johnsen og Marie-Louise var gode venninner. Johnsen sier at enker i området begynte å sette ut støvler på trappa si, så det ikke skulle se ut om de var alene hjemme. I mange år var folk redde for at drapsmann gikk løs i bygda.

– Jeg tenker ikke på det hver dag lenger, men det skjer noen ganger hver uke. Det er ikke det store samtaleemne lenger når folk møtes, men når vi leser om det i avisene igjen, så begynner praten, sier Johnsen.

Etter mange år, har hun nå sluttet å gruble om hvem det er som står bak drapet.

– Man blir til slutt gal av det. Jeg har måtte slutte å gruble.

Lensmann Rasmussen har ikke gitt opp håpet etter snart 20 år.

– Det som ofte skjer, og som jeg håper skjer, er at noen føler tyngden og belastningen det er å bære på en sånn gjerning og handling, og at den personen som har gjort dette kan ha betrodd seg til noen, eller snakka om drapet til en bekjent. Om den informasjonen kommer til oss, så kan vi få undersøkt det. Det er det vi håper på, sier Rasmussen.