SATT PÅ TRANDUM: Den afghanske asylsøkeren satt på transittmottaket på Trandum i noen dager før han ble tvangsutsendt fra Norge.
SATT PÅ TRANDUM: Den afghanske asylsøkeren satt på transittmottaket på Trandum i noen dager før han ble tvangsutsendt fra Norge. Foto: (MONTASJE) NTB SCANPIX

Raser mot Per Sandberg etter tvangsutsendelse av gutt: – Ekstremt kynisk og lite empatisk

Ap-politiker er svært skuffet etter at en afghansk gutt med mentalt nivå som en åtteåring ble sendt alene ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at en afghansk gutt med mentalt nivå som en åtteåring ble tvangssendt alene ut av landet på mandag.

Gutten sier selv at han er 17 år, men myndighetene mener han er 19 år, etter gjennomføring av alderstest.

En helseutredning av gutten på Sørlandet sykehus i 2016, konkluderte med at gutten hadde mentalt nivå med en åtte- eller niåring. Utredningen ble imidlertid aldri fullført før gutten ble pågrepet og tvangsutsendt denne uka.

Innvandringsminister svarer

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter, er en av dem som har reagert sterkt på returen, og ba integrerings- og innvandringsministeren om å redegjøre for vurderingene i saken.

Nå har fungerende statsråd Per Sandberg (Frp) svart på spørsmålet.

«Verken jeg eller departementet har myndighet til å gripe inn i eller påvirke utfallet av enkeltsaker. Slik er utlendingslovens system. Jeg har full tillit til at utlendingsforvaltningen foretar forsvarlige vurderinger i den enkelte sak, basert opplysninger om asylsøkerens individuelle forhold og kunnskap om situasjonen i søkerens hjemland», skriver han.

– Ekstremt kynisk

De Ruiter reagerer sterkt på innvandringsministerens svar, og mener Sandberg unngår å svare på spørsmålet han stilte.

– Dette er ansvarsfraskrivelse. Som politikere er det helt normalt for oss å gå inn enkeltsaker der hvor det er nødvendig, sier han til TV 2.

– I denne saken er det etter all sannsynlighet skjedd formelle og svært alvorlige saksbehandlingfeil. Det har statsråden et ansvar for å undersøke, mener han.

Ap-politikeren kaller også svaret fra ministeren for «ekstremt kynisk».

– Det er lite empatisk og usedvanlig arrogant. Her burde man heller gått inn og gått grundig inn i materien, i stedet for å stole blindt på UDIs og UNEs vurderinger, mener han.

SKUFFET: Freddy de Ruiter (Ap) er skuffet over svaret han fikk fra Per Sandberg, FOTO: PRIVAT
SKUFFET: Freddy de Ruiter (Ap) er skuffet over svaret han fikk fra Per Sandberg, FOTO: PRIVAT

Tidligere verge: – Bør granske dagens praksis

Også guttens tidligere verge, Svein Morken Dahl, reagerer på svaret fra Sandberg.

– Jeg ser at innvandringsministeren har full tillit til utlendingsforvaltningen i sitt svar. Det bør han ikke. Innvandringsministeren bør revurdere sin tillit til forvaltningen, og snarest sette i gang en granskning av dagens praksis, sier han.

Dahl reagerer blant annet på at Utledningsnemda (UNE) sier at de ikke fikk informasjon om noen helseutredning.

– Behovet for utredning er nevnt helt klart i min uttalelse i klagesaken til UNE. Så da leser de ikke sakspapirene, sier han.

UNE: – Forsvarlig

Utlendingsnemnda (UNE), som opprettholdt vedtaket om tvangsutsending, mener det var forsvarlig å sende ut gutten, og at han vil ha det bedre i Afghanistan med familien sin.

– Vi kom enstemmig til at saken var godt nok opplyst og at det var forsvarlig å returnere ham til Afghanistan, sa UNEs nemndleder i saken, Sissel Leganger, til TV 2 torsdag.

Gutten har imidlertid forklart at han ble sendt vekk av sin mor og onkel fordi de ikke var i stand til å ta vare på ham, og at han er redd for å returnere dit.

– Vi har helt siden juni i fjor etterspurt ny helseinformasjon, dersom det fantes noen. De som representerte ham har altså hatt lang tid og god anledning til å legge fram noe, men det har de ikke gjort. Vi som satt i nemnda kom uansett til at det var forsvarlig å fatte vedtak på det grunnlaget vi hadde, sa Leganger.

Gutten er kjent med at TV 2 omtaler saken.