GRANSKET MISTENKTE SPIONER: Det svenske sikkerhetspolitiet etterforsket flere mistenkte spioner i 2016.
GRANSKET MISTENKTE SPIONER: Det svenske sikkerhetspolitiet etterforsket flere mistenkte spioner i 2016. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenske spionjegere gransket mistenkte «muldvarper» i 2016

Fremmede makter skal ha vervet agenter på innsiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har de siste årene advart mot en omfattende russisk spionasje mot Sverige.

I årsrapporten for 2016 forteller Säpo at de har gransket flere mistenkte spioner, såkalte «muldvarper» eller «insiders», som skal ha blitt vervet for å samle inn sensitive opplysninger for en fremmed makt.

Under en pressekonferanse torsdag fortalte Säpo-sjef Anders Thornberg at de mistenkte er ansatte i såkalte skjermingsverdige virksomheter.

Den militære etterretnings- og sikkerhetstjenesten Must skrev i sin årsrapport for 2016 at de har identifisert spioner fra fremmede makter ved militære skjermingsverdige objekter.

– Det dreier seg om personer som vi har kunnet identifisere og som kan knyttes til fremmede makters etterretningstjenester, sa Jan Kinnander i Must til Svenska Dagbladet i februar.

I 2015 sa Säpo at den russiske spionasjen er svært omfattende, og at hver tredje russiske diplomat er spion. Russisk militær etterretning forsøkte å verve agenter og begikk datainnbrudd, og «interesserer seg for militær- og politipersonell samt personell som er stasjonert i utlandet», het det i årsrapporten for 2014.